Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Izveštavanje o osobama sa hendikepom iz ugla novinara Alekse Anđelića: Bilo bi dobro da se na fakultetima uvede predmet o pisanju o osetljivim grupama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

25. 01. 2024.

Izveštavanje o osobama sa hendikepom iz ugla novinara Alekse Anđelića: Bilo bi dobro da se na fakultetima uvede predmet o pisanju o osetljivim grupama

„Medijski sadržaj o osobama sa invaliditetom je često diskriminišući, pun stereotipa, a autorima koji ga proizvode fali analitički pristup“, rekao je novinar Aleksa Anđelić koji radi u arhivu „Ebart“ i svakodnevno arhivira tekstove iz dnevne i nedeljne štampe.

Aleksa Anđelić (foto: Press centar UNS)

O osobama sa invaliditetom, kaže Anđelić, mediji često izveštavaju ističući njihovo zdravstveno stanje, dok se problemi sa kojima se svakodnevno suočavaju neretko zanemaruju. Oni se na taj način, kako dodaje, ne tretiraju kao ravnopravni članovi društva već isključivo kao osobe kojima je potrebna pomoć.

Reč „stereotipno“ za njega najbolje odslikava medijsko izveštavanje o osobama sa invaliditetom. Najveća dilema koja se odnosi na adekvatan način ophođenja prema osobama sa invaliditetom za njega je kako im pristupiti, a da se ne osete uvređeno ili manje vredno.

Da bi neku osobu razumeo, novinar, ističe Anđelić, mora da „uđe u njene cipele“ i informiše se o njoj, jer nerazumevanje dovodi do predrasuda. Zbog toga do sada on sam nije izveštavao o toj temi.

Za sve to je potrebno šire znanje o ovoj temi, a najbolji način da ga mladi ljudi steknu je, kako kaže, formalno obrazovanje. 

„Mislim da je potrebno da se, pošto sam završio novinarstvo, na departmanima za novinarstvo odredi neki predmet na kome će se govoriti o načinu informisanja o osetljivim grupama, kao što su osobe sa invaliditetom, LGBT populacija, Romi, žene…“, dodaje Anđelić.

Autor: A. N.

 

 

*U domaćem zakonodavstvu i međunarodnim konvencijama koje je naša zemlja ratifikovala koristi se termin “osoba sa invaliditetom”. Međutim, pojedina udruženja građana, među kojima je i Akademska inkluzivna asocijacija, smatraju da je sintagma “osoba sa hendikepom” adekvatniji prevod termina „person with disabilities“. Termin „osobe sa hendikepom“ upućuje na širu grupu ljudi, odnosno, na sve kojima je potreban neki vid podrške u funkcionisanju, a pritom ne sadrži koren reči "invalidus" koji označava onesposobljenost.

___________________________________________________________________________

Rad Udruženja novinara Srbije (UNS) podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs