Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Otvaranje izložbe fotografija i predavanje „Pogrom 17. mart 2004. -- nagrađeni zločin” 22. marta u Novom Sadu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

20. 03. 2024.

Otvaranje izložbe fotografija i predavanje „Pogrom 17. mart 2004. -- nagrađeni zločin” 22. marta u Novom Sadu

Povodom 25 godina od Nato bombardovanja (1999) i 20 godina od Martovskog pogroma (2004) Matica Srpska Vas poziva na otvaranje izložbe fotografija i predavanje, u organizaciji Kosovskometohijskog i Omladinskog odbora, 22. marta u 19 časova (Svečana sala Matice srpske, Novi Sad).

Pogrom je počeo 17. marta 2004. godine i, po razmerama i posledicama, spada u red najvećih mirnodopskih zločina u novijoj evropskoj istoriji. Ni jedan jedini segment života kosovskih Srba, Roma, Goranaca i Aškalija nije ostao netaknut, širina tog udarca fatalno je pogodila sve: od prostih zemljoradnika do najvažnijih fresaka srpskog i evropskog srednjeg veka. Doveo je do promene političkog statusa, eliminacije urbanosti, onemogućavanja povratka raseljenih, uništavanja knjiga, biblioteka, gradskih sredina, nematerijalne baštine, grobalja, ubijanja životinja i prihvatanja tuđe etničke slobode. Nikada u svojoj istoriji Srpska pravoslavna crkva za tako kratko vreme nije pretrpela teži udarac. Pogrom je obeležio strahom živote 120.000 Srba, Goranaca, Roma, Aškalija i pretvorio se u jednu od onih fatalnih prekretnica naše istorije od kojih se ponekad računa vreme. Njime je dovršen proces getoizacije i deurbanizacije Srba. Strah je postao način života, a trpljenje i čekanje slobode jedini mogući model opstanka. Srbima u svetu i regionu je vratio svest o Kosovu kao mestu stradanja i, u velikoj meri, poljuljao veru u evropske vrednosti.

(Mr Živojin Rakočević)

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs