Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Manifestacija "Vlasinsko leto 2015"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

PC info

07. 07. 2015.

Manifestacija "Vlasinsko leto 2015"

Na inicijativu kulturnih entuzijasta Surdulice, 7. jula 1985. godine, na prelepim terenima pored Vlasinskog jezera, održana je prva kulturno-turistička manifestacija “Vlasinsko leto”. Decenijama iz Surdulice, Srbije, pa i širom Evrope, razležu se zvuci trube koji su bili, a i danas jesu, znak prepoznavanja kada je reč o ovim krajevima.

Manifestaciju  Vlasinsko leto 2015 godine, koja se ove godine održava od 9. do 12. jula, karakteriše bogat  program u Surdulici i na Vlasini – u organizaciji Opštine Surdulica: organizacioni odbor manifestacije "Vlasinsko leto 2015", i IPA projekt “„Obnovljene tradicije Krajišta - faktor za održivi ekonomski razvoj“ međugranične saradnje Srbija – Bugarska.

Ovu manifestaciju karakteriše bogat takmičarski program trubačkih orkestara juga Srbije u tri kategorije – pionirski trubački orkestri, omladinski trubački orkestri i seniorski trubački orkestri. Vantakmičarski program je popunjen koncertima Leksington benda, Snežane Babić Sneki i Ace Ilića, igrom folklornih ansambala iz Srbije, Makedonije, Bugarske, kao i književnim večerima i etno-zabavnom i narodnom muzikom. U okviru programa otvaranje ulice “Odjeka surduličke trube” biće prodajna  izložba slika, knjiga, etno i eko proizvoda.

Na Vlasini će se, paralelno sa događanjima u Surdulici, odvijati bogat program u sportsko –rekreativnom duhu : takmičenja kuvara u spremanju ribljih specijaliteta “Vlasinski kotlić”, takmičenje ribolovaca "Vlasinska udica" i za ekstremiste koji se bave ekstremnim sportom "Džipijada" 2015 . U okviru kulturno- zabavnog dela je program “Obnovljene tradicije Krajišta - faktor za održivi ekonomski razvoj“  IPA  PROJEKAT  2015, izložba starih zanata i demonstracija folklornih ansambala iz Republike Srbije i Republike Bugarske.

U dane trajanja manifestacije, program proprati veliki broj  posetilaca, što je jedan od razloga za veliko interesovanje sponzora koji pomažu organizaciji.

U perspektivi Vlasinskog leta, Organizacioni Odbor Manifestacije Vlasinsko leto Opštine Surdulica planira očuvanje izvornog stvaralaštva i samih korena etno muzike. Kroz IPA projekat planira očuvanje i  starih zanata što podrazumeva poslove izrade i dorade predmeta na način, pod uslovima i od materijala kojima se čuva i održava izraz tradicionalnog narodnog stvaralaštva u Surdulici, Vlasini, Pčinskom okrugu i pogranični  -  okrugu Ćustendil .

Tendencija je  da se manifestacija Vlasinsko leto  internacionalizuje, tako što će u njenom revijalnom delu uzimati učešće što veći broj stvaraoca i orkestara sa Balkana i šire.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs