Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  "Jedna francuska epizoda Save Šumanovića"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

08. 04. 2016.

"Jedna francuska epizoda Save Šumanovića"

Ovog vikenda u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu publiku očekuje bogat prateći program posvećen izložbi "Jedna francuska epizoda Save Šumanovića".

 

U petak, 8. aprila u 18 sati biće održano predavanje "Moderna slika žene - otkrivanje ljudskog tela" Jelene Ognjanović, kustosa izložbe o Savi Šumanoviću. Potom, od 21 sat do ponoći,  biće priređeno specijalno muzičko veče "Francuski bar u Parizu" na kome će nastupiti Aleksandar Dujin Orkestar sa solistima Vanjom Manić Matić i Bojanom Bukvićem.

U subotu, 9. aprila od 11 do 12.30 sati biće održana kreativna radionica za decu "Sava među velikim slikarima" na kojoj će se mališani upoznati sa grupom slikara kojima je pripadao i Sava Šumanović tokom 20-ih godina prošlog veka.

Sve ove programe možete pogledati u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, Trg galerija 1.

 

 

Predavanje: MODERNA SLIKA ŽENE ‒ OTKRIVANjE LjUDSKOG TELA

Šta je predstavljalo modernu sliku žene dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka? Bogatije građanke u srpskoj sredini ugledale su se na modu i način života Parižanki, koje počinju da nose široku i komotniju odeću, pantalone i kratke frizure. Zahvaljujući sve većoj emancipaciji žena nakon Prvog svetskog rata, njihova odeća ih sve više i više „otkriva” ali ih i oslobađa prethodnih stega. Sa druge strane, žensko telo u evropskoj umetnosti otkriveno je u formi akta veoma davno, a krajem XIX sve više se pojavljuje i na srspkoj umetničkoj sceni. Svoju ekspanziju akt će doživeti na platnima Save Šumanovića, kome u Parizu poziraju čuveni modeli Kiki de Monparnas i Ajša.

 

Muzičko veče: FRANCUSKI BAR U GALERIJI MATICE SRPSKE

Inspirisani Šumanovićevom slikom “Bar u Parizu” opkestar će dočarati atmosferu jednog francuskog kafea. Posetioci će moći da uživaju u muzici dvadesetih godina prošlog veka i da  čuju dobro poznate francuske šansone u džez maniru koje će izvesti Aleksandar Dujin Orkestra sa solistima Vanjom Manić Matić, i Bojanom Bukvićem. Takođe, biće u prilici da čuju priču o jednoj francuskoj epizodi Save Šumanovića i probaju vino vinarije „Vinograd Hopovo“.

 

Ciklus kreativnih radionica za decu: BIO JEDNOM JEDAN SLIKAR SAVA ŠUMANOVIĆ

Ciklus kreativnih radionica za decu u okviru izložbe Jedna francuska epizoda Save Šumanovića posvećen je ovom slikaru, njegovim putovanjima u Pariz i zanimljivim avanturama koje je tamo doživeo. Kroz nekoliko epizoda iz Savinog života, deca će saznati ko je bio ovaj slikar, kako je provodio vreme u Parizu i istovremeno upoznati francusku kulturu i umetnost prve polovine XX veka. U kreativnom delu radionica mališani će prikazati po jednu epizodu iz života slikara i na kraju dobiti svoju malu slikovnicu o Savi Šumanoviću.

O tome kako se Sava uklopio u novu sredinu i kako su ga pariski slikari prihvatili, mališani će čuti u trećoj epizodi o njegovom životu. Kroz priču o tome kako je svoju umetnost prikazivao i izlagao, upoznaće se sa njegovom najslavnijom slikom “Pijana lađa”, kao i umetničkim radom koji je trajno ostao na stubu jednog francuskog restorana. Takođe, mališani će kroz priču saznati na kojem je jeziku Sava razgovarao sa svojim francuskim prijateljima, što će biti i povod da nauče nekoliko reči na francuskom jeziku. Svoju slikovnicu ispuniće scenom dijaloga između Save i prijatelja.


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs