Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Muzej u Smederevu obeležava 66 godina postojanja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

08. 04. 2016.

Muzej u Smederevu obeležava 66 godina postojanja

U okviru obeležavanja Dana Muzeja u Smederevu, jedna od najstarijih smederevskih ustanova u kulturi - smederevski muzej, obeležiće 66 godina postojanja programima različitog sadržaja

 

 

 

Program „Smederevo u objektivu: upoznajmo fotografiju realizuje se u sklopu postojeće foto-dokumentarne izložbe Smederevo u albumu dvorskog fotografa Milana Jovanovića, koja je nedavno otvorena.

Realizuju ga Nadica Bogićević, diplomirani fotograf, Tatjana Gačpar, direktor i viši kustos Muzeja u Smederevu, mr Snežana Cvetković i Miroslav Lazić, viši kustosi smederevskog muzeja.

Ovaj program je edukativnog karaktera i ima za cilj da se učenicima Gimnazije, sa afinitetima ka fotografiji, predstavi Muzej u Smederevu u drugačijem svetlu, kao dinamična institucija edukacije, zabave, izazova i inspiracije.

Tokom dva dana, 9. i 10. aprila, od 10 do 14 časova, biće održana dva predavanja o fotografiji, Nadice Bogićević sa praktičnom nastavom na terenu. Neke od tema koje će biti obrađene su: istorija fotografije, fotoaparat (delovi fotoaparata, ekspozicija, blenda, balans belog, ISO osetljivost, dubinska oštrina, uoštravanje), svetlost i kompozicija.

Praktična nastava podrazumeva izlazak učesnika radionice sa predavačem na teren, na određene lokacije, gde će učesnici fotografisati vedute grada Smedereva iz manje - više istih uglova iz kojih je pre 120 godina Milan Jovanović fotografisao Smederevo.

U okviru radionice predviđen je obilazak Tvrđave, Trga Republike, ulica 17. oktobra i  Srpskog sovjeta, gde će učesnici, u pratnji predavača, Nadice Bigićević i jednog od kustosa smederevskog muzeja fotografisati gradske vedute.

Za 10. april je planiran organizovani odlazak do Vile „Zlatni breg“, nekadašnjeg letnjikovca dinastije Obrneović na Plavincu, u pratnji predavača i kustosa.

Cilj fotografisanja je priprema izložbe u izložbi, tačnije izložbe fotografija prepoznatljivih gradskih motiva, koja će biti premijerno prikazana u okviru poznate kulturne manifestacije Noć muzeja 21. maja ove godine u Muzeju u Smederevu.

Program je namenjen samo prethodno registrovanim učesnicima radionice i predavanja.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs