Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Festival "Joakim Vujić" u Gračanici
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

17. 04. 2016.

Festival "Joakim Vujić" u Gračanici

Na konferenciji za novinare u Press centru UNS-a, predstavljen je program ovogodišnjeg festivala "Joakoim Vujić", koji će se održati u Gračanici

 

 

Na sednici Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije održanoj u Šapcu usvojen je izveštaj o selektovanim predstavama za festival “Joakim Vujić” koji je podnela selektorka Milena Bogavac, a koji će biti održan od 14. do 21. maja u Gračanici.

Od predstava domaćina Narodnog pozorišta Priština u takmičarski program pod nazivom “Od klasike do rijalitija i nazad” ušla je predstava “Revizor” Nikolaja Gogolja u režiji Maurisia Farea, za koju je selektorka predložila da otvori ovogodišnji festival. U slučaju nemogućnosti da se realizuje ova predstava Bogavčeva je iznela predlog da to bude predstava “Razvojni put Bore Šnajdera” Aleksandra Popovića u režiji Bobana Skerlića za koju je predložila kao mogućnost i da se odigra na otvorenom, kako bi dočarala i situaciju u kojoj godinama unazad funkcioniše prištinski teatar.

Od ukupno 18 prijavljenih predstava u zvaničnu selekciju festivala ušle su još i predstave “Perikle” Viljema Šekspira, u režiji Nikite Milivojevića i produkciji Šabačkog pozorišta, “Tri sestre” A. P. Čehova, u režiji Trajčeta Gjorgijeva i produkciji Pozorišta “Bora Stanković” u Vranju, “Jelisavetini ljubavni jadi” Milana Jelića, u režiji Marka Misirače i produkciji Knjaževsko-srpskog teatra “Joakim Vujić” iz Kragujevca, “Farenhajt 451”, u režiji Bojane Lazić, po motivima romana Reja Bredberija, Oldosa Hakslija i Jevgenija Zamjatina, u dramatizaciji Bojane Lazić i Vesne Perić i produkciji Narodnog pozorišta u Nišu, “Životinjska firma”, Jordana Cvetanovića, po motivima romana Džordža Orvela, u režiji Stevana Bodrože i produkciji Narodnog pozorišta Pirot, kao i “Hromi ideali”, prema romanu Milutina Uskokovića, u dramatizaciji Olge Dimitrijević i režiji Zdenka Svibena, a u produkciji Narodnog pozorišta iz Užica.

Predstava u čast nagrađenih kojom će se zatvoriti festival biće: „Čaruga“ Radoslava Lazića,  u režiji Stanislava Grujića i produkciji NP Leskovac i „Puls“ teatar Lazarevac.

U specijalni program pod nazivom "Devalvacija pojedinca", koji je takođe takmičarskog karaktera, ušle su predstave “Gde je nestao Harms”, po tekstu Mile Mašović, u režiji Angelča Ilijevskog i produkciji Narodnog pozorište u Nišu, “Igra”, po tekstu Semjuela Beketa, u režiji Ane Grogorović i produkciji Pozorišta “Bora Stanković” u Vranju, “Istrajnost”, prema kolektivno napisanom tekstu inspirisanom romanom Šarla Vidraka, u režiji Žana-Batista Demarginija i ko-produkciji “Puls teatra” iz Lazarevca i pozorišta “Le Studio” iz Beograda i “Vina i pingvina“ Dejana Aleksića u produkciji Kraljevačkog pozorišta.

Gosti Festivala biće i pozorišni stvaraoci Regionalnog pozorišta Novi Pazar. Oni će izvesti pozorišnu predstavu „Analfabeta i DR“, prema tekstovim Branislava Nušića u režiji Albina Selihovića.

“I pored teških finansijskih uslova bio je prisutan veliki broj produkciono kompleksnih predstava, takođe i onih produkciono manje zahtevnih ali podjednako umetnički uspešnih, koje pažnju publike usmeravaju na igru, glumce i kvalitet sadržaja, te je to za svako poštovanje s obzirom na stanje u našoj kulturi”, istakla je Milena Bogavac.

Žiri festivala će činiti reditelj Svetozar Rapajić, glumica Dana Krljar i scenografkinja Marija Kalabić. 

Ove godine festival “Joakim Vujić” će se održati od 14. do 21. maja u Gračanici.

Kancelarija za KiM i lokalna samouprava u Gračanici će finansijski i organizaciono podržati festival “Joakim Vujić”, koji se nakon 28 godina ponovo održava na teritoriji Kosova i Metohije, a podrška se očekuje i od Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Na konferenciji za medije su govorili: Nenad Todorović, direktor Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, Ivana Nedeljković, predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije i direktor Puls teatra iz Lazarevca, Vojo Lučić, direktor Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca i Ivan Vuković, direktor Narodnog pozorišta Niš.

 


  Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs