Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Prateći program izložbe "Jedna francuska epizoda Save Šumanovića"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

05. 05. 2016.

Prateći program izložbe "Jedna francuska epizoda Save Šumanovića"

U okviru pratećeg programa izložbe „Jedna francuska epizoda Save Šumanovića“ u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, u petak 6. i subotu 7. maja biće održana predavanja, stručna tumačenja izložbe i dodela nagrada za fotografiju.

 

U petak, 6. maja u 18.00 sati u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1, u okviru pratećeg programa izložbe Jedna francuska epizoda Save Šumanovića biće održano stručno tumačenje izložbe mr Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice Galerije Matice srpske.

Na izložbi su predstavljena 24 dela Save Šumanovića nastala tokom njegovog poslednjeg boravka u Parizu. Te 1929. godine Šumanović napušta svoj prethodni način slikanja, a boja i svetlo dobijaju novo značenje na njegovim delima. Takođe, dve teme – pejzaž i akt, koje intenzivno slika tokom ovog boravka, postaće trajna inspiracija i nakon povratka u Šid. Koliko je bila važna 1929. godina u životu i stvaralaštu Save Šumanovića, publika će imati prilike da čuje na stručnom tumačenju izložbe.

Izložba je nastala u saradnji Galerije Matice srpske sa Galerijom slika „Sava Šumanović” u Šidu, Francuskim institutom u Srbiji i prof. dr Lidijom Merenik, istoričarkom umetnosti.

U subotu, 7. maja 2016. godine u Galeriji Matice srpske će povodom zatvaranja izložbe biti priređeno stručno tumačenje izložbe, dodela nagrada za fotografiju Francuska epizoda i predavanje „La Kupol” ili Banket slikara na pupku sveta.

U 17.00 sati će kustos izložbe Jelena Ognjanović na poslednjem stručnom tumačenju predstaviti 24 dela Save Šumanovića nastala tokom njegovog poslednjeg boravka u Parizu 1929. godine i ukazati na važnost te godine u životu i stvaralaštu Save Šumanovića. Nakon toga će uslediti dodela nagrada za najkreativniju fotografiju Francuska epizoda koju su posetioci mogli da postave na društvene mreže tokom trajanja izložbe.

(Foto: preuzeto od Galerije Matice srpske)

U 18.00 sati će msr Tamara Ognjević iz Artis centra, Beograd održati predavanje „La Kupol” ili Banket slikara na pupku sveta. Parisko iskustvo Save Šumanovića neodvojivo je od umetničkog Monparnasa u epohi art dekoa, ludih dvadesetih godina minulog veka, kada je svet potresen zastrašujućim iskustvom Velikog rata, menjao svoj lik u potpunosti. Kao metafizička prestonica evropske civilizacije, Pariz je i autentična pozornica kulturne revolucije čiji su nosioci umetnici, pisci, mislioci i bonvivani okupljeni u specifičnom miljeu Monparnasa i njegovih čuvenih lokala „La Rotond”, „Le Dom” i „La Kupol”, bez kojih bi istorija umetnosti i književnosti, muzike i filozofije, ali i gastronomije i politike imala sasvim drugačiji tok. Ovo je priča o jednom kultnom lokalu i nesvakidašnjem banketu iza čijeg imena se krije verovanje da delo dobro nahranjenog i napojenog umetnika donosi prosperitet kafedžiji. Njeno središte čini autentično pariska kultura življenja u javnom prostoru, koja najdirektnije upliviše u kreativne procese trajno ih inkorporirajući u sopstveni identitet kao prvoklasni  umetnički „začin”. Po završetku predavanja posetioci će se moći „začiniti” u skladu sa izjavom Kiki od Monparnasa da su parče hleba, luk i čaša vina sve što je potrebno za udoban život jednog umetnika na Monparnasu.

Za sve informacije možete se obratiti Jeleni Ognjanović na telefone: 021 4899 018 ili 069 1103 051.

 


 Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs