Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Izložba "Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Stojan Aralica" u Spomen zbirci Pavla Beljanskog
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

09. 05. 2016. Spomen zbirka Pavla Beljanskog,četvrtak, 12. maja u 20 časova

Izložba "Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Stojan Aralica" u Spomen zbirci Pavla Beljanskog

Izložbom Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Stojan Aralica u četvrtak, 12. maja u 20 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog svečano će biti otvorena manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 u Novom Sadu. Izložbu će otvoriti dr Stanislav Živković, istoričar umetnosti.

 

Tematski osmišljenim programom i postavkama, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog tokom 2016. obeležava pet i po decenija od otvaranja za javnost, kao i 45 godina od otvaranja Memorijala umetnika. Ova izložba zamišljena je kao jedno od centralnih dešavanja kojim se na dostojan način obeležavaju značajne institucionalne godišnjice, a uključena je i u program manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10, koja se pod sloganom „Moj grad – moj muzej ” održava od 12. do 21. maja, uključujući iobeležavanje 12. Evropske noći muzeja (21. maj).

Šesta po redu izložba iz serijala Pavle Beljanski – prijatelj umetnika posvećena je prijateljskom odnosu kolekcionara i slikara Stojana Aralice (1883–1980). Postavka autorke Jasmine Jakšić Subić doprinosi novom sagledavanju ovog četrdesetogodišnjeg prijateljstva.

Dug i plodan stvaralački život Stojana Aralice, ispunjen kolorizmom, obeležio je jugoslovensku umetnost. U reprezentativnoj kolekciji Pavla Beljanskog (1892–1965) umetnik je zastupljen sa četiri vrhunska dela koja pripadaju različitim periodima u njegovom stvaralaštvu – Voćnjak (1929) i Plava kapija (1930) pariskoj, a Enterijer (1933) i Žena sa slamnim šeširom (1934) zagrebačkoj fazi. Tokom minhenske faze koju je obeležilo studiranje i prvi slikarski uspesi (1909–1925), Pavle Beljanski se takođe nalazio na studijama i započinjao svoju diplomatsku karijeru. Tokom poslednje, beogradske, slikareve faze, Beljanski i Aralica su više negovali prijateljski odnos nego li odnos kolekcionara i umetnika, međusobno su se posećivali ili sretali na prijemima ili u restoranima. Poslednjoj fazi slikarevog rada pripada Autoportret (1971), koji će namenski uraditi za Memorijal umetnika, a koja je puna novog kolorističkog uzleta.

Na postavci će biti prikazano 17 slika iz različitih faza umetnikovog stvaralaštva, koja se danas nalaze u Spomen-zbirci i privatnim kolekcijama, kao i crteži iz Dokumentarnog fonda muzeja. Likovni materijal biće dopunjen dokumentarnim segmentom, koji će obuhvatiti i jedino sačuvano pismo kao svedočanstvo o prijateljstvu Pavla Beljanskog i Stojana Aralice, a koje simbolički u Dokumentarnom fondu muzeja nosi inventarni broj jedan. U kolekciji Pavla Beljanskog Araličine slike takođe se nalaze na početku fonda, a na prvom mestu je slika Voćnjak koju je Beljanski od Aralice kupio u Parizu na početku svoje kolekcionarske karijere. Vrhunske vrednosti slikarstva Stojana Aralice kolekcionar je rano prepoznao i uvrstio ga u zbirku, dok je sam umetnik izjavio da je u pitanju jedna od najlepših kolekcija u Evropi.

Izložba Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Stojan Aralica biće otvorena do 28. avgusta 2016. godine i tokom trajanja izložbe predviđen je raznovrstan program koji će obuhvatiti filmske projekcije, stručna i autorska tumačenja, kao i druge pedagoške programe.

Radno vreme:

Sreda – nedelja: 10–18h

Četvrtak: 13–21h

Ponedeljkom i utorkom zatvoreno.

Četvrtkom ulaz besplatan za individualne posete.

Uz obaveznu prethodnu najavu postoji mogućnost postavljanja rampe za osobe sa invaliditetom.  


 Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs