Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Izložbe Muzeja primenjene umetnosti u okviru „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

10. 05. 2016.

Izložbe Muzeja primenjene umetnosti u okviru „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10“

Muzej primenjene umetnosti je pripremio izložbe Kustosi su izabrali (Akvizicije 2011-2015), od 12.maja do 4. jun 2016 i Obnavljanje lepote: restauracija monumentalnih keramičkih panoa Ivana Tabakovića iz 1937. godine. od 12.maj do 4. juna 2016

Izložba Kustosi su izabrali (Akvizicije 2011-2015), 12.maj – 4. jun 2016 i Svečana dodela zahvalnica darodavcima: utorak, 17. maj  2016. u 18 časova

Kustosi izložbe MPU su Mila Gajić, Draginja Maskareli, Jelena Perać i konzervatori Marija Labudović, Milan Andrić.

U okviru ovogodišnje manifestacije Muzeji Srbije – 10 dana od 10 do 10, Muzej primenjene umetnosti predstavlja kroz izlagačku delatnost, kao najvidljiviju, i druge muzejske delatnosti: konzervaciju i nabavku – akvizicije umetničkih predmeta.

Nadovezujući se na prethodne izložbe muzejskih akvizicija (1970, 1999. i 2010. godine), ovom prilikom predstavljamo izbor artefakata koje je Muzej primenjene umetnosti nabavio putem otkupa i poklona u periodu 2011–2015, iz različitih oblasti primenjene umetnosti i dizajna – nameštaja, keramike, porcelana, dizajna nakita, modnog dizajna i dizajna tekstila, ilustracije i fotografije. Sledstveno pretpostavci da identitet muzeja definišu kolekcije koje poseduje, politika nabavke Muzeja primenjene umetnosti, kao jasno profilisanog umetničkog muzeja specijalizovanog tipa, i u ovom periodu bila je usmerena prvenstveno ka visoko estetizovanim artefaktima istorijske i savremene produkcije nacionalne i evropske provenijencije.

Za Muzej primenjene umetnosti je od 2011. do 2015. godine nabavljeno 894 predmeta, od kojih je 305 iz otkupa, a 589 poklona. Kustosi različitih muzejskih odseka bili su prilikom izbora novih akvizicija prvenstveno fokusirani na predmete koji će svojim stilskim karakteristikama, primenjenim materijalima i načinom izrade upotpuniti postojeće muzejske kolekcije.

Izložba: Obnavljanje lepote: restauracija monumentalnih keramičkih panoa Ivana Tabakovića iz 1937. godine, od 12.maja do 4. jun 2016. godine. Kustos izložbe je Bojana Popović, konzervatori Dragana Dingarac Krivaja i Slobodan Andrić.

Na Međunarodnoj izložbi umetnosti i tehnike, održanoj u Parizu 1937. godine, Ivan Tabaković je izložio četiri keramička panoa u počasnom holu paviljona Kraljevine Jugoslavije. Motiv iz Srbije, manji od ostalih,Bosanski motiv Dalmatinka i Hrvatsko proleće su svojim dimenzijama (119 h 98,5 cm, 245 h 195 cm) predstavljali tehnološki poduhvat, koji je Tabaković ostvario u saradnji sa novosadskim vajarom i keramičarom Karoljem Baranjijem. Zbog svojih umetničkih vrednosti, panoi su u Parizu odlikovani počasnom diplomom. Oni danas predstavljaju remek-dela umetnosti keramike, nastala u pionorskim godinama ove umetničke discipline u našoj sredini.

Od četiri panoa, u Muzeju primenjene umetnosti čuvaju su Motiv iz SrbijeDalmatinka i Hrvatsko proleće. Zbog velikih oštećenja koja su vremenom nastala usled popuštanja međusobnih veza pločica i drvene pozadine, izvršena je restauracija Dalmatinke i Hrvatskog proleća.

Reč je o pravim restauratorskim poduhvatima, koje su obavili Dragana Dingarac Krivaja i Milan Andrić, u periodu od kraja 2014. do početka ove godine. Zahvaljujući znanju i veštini ovo dvoje iskusnih konzervatora, Tabakovićevi panoi zrače svojom prvobitnom lepotom.

Ovom izložbom, publika će biti u prilici da posle dugo vremena otkrije Tabakovićeve monumentale keramičke panoe iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti, kao i da se upozna sa konzervatorsko-restauratorskim postupcima koji „brišu“ tragove vremena obnavljajući lepotu umetničkih dela.

 

Poseban program:

U šetnji sa konzervatorima

Subota, 21. maj 2016 od 19- 22 sata

Posetioci izložbe moći će da upoznaju konzervatore Draganu Dingarac Krivaja i Milana Andrića i da saznaju kako su tekli radovi na obnavljanju lepote: restauraciji monumentalnih keramičkih panoa Ivana Tabakovića iz 1937. godine.  O istorijsko-umetničkom značaju ovih remek-dela srpske umetnosti keramike govoriće kustoskinja Bojana Popović. 

TOKOM TRAJANJA MANIFESTACIJE ULAZ U MUZEJ JE SLOBODAN (12-21. maj 2016).



 Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs