Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Otvaranje izložbe "„Portreti dinastije Obrenović kroz pank vizuelnu umetnost“ u konaku kneza Miloša
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

13. 05. 2016. Petak, 13. maj 2016. godine u 18 sati u Konaku kneza Miloša u Topčideru

Otvaranje izložbe "„Portreti dinastije Obrenović kroz pank vizuelnu umetnost“ u konaku kneza Miloša

U petak, 13. maja 2016. godine u 18 sati u Konaku kneza Miloša u Topčideru u okviru manifestacije „Muzeji Srbije. 10 dana od 10 do 10” biće svečano otvorena izložba „Portreti dinastije Obrenović kroz pank vizuelnu umetnost“.

Knez Mihailo III Obrenovic (ulje na platnu 150 x 100 cm), autor Aleksandar Mladenović

Nakon uvodnih reči direktora Istorijskog muzeja Srbije dr Dušice Bojić i autora izložbe prof dr Aleksandra Mladenovića izložbu će svečano otvoriti predsednica Narodne skupštine Republike Srbije gospođa Maja Gojković.

Izložba se realizuje uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba „Portreti dinastije Obrenović kroz pank vizuelnu umetnost“ je koncipirana kao autorska izložba profesora dr Aleksandra Leke Mladenovića koji je, inspirisan stalnom postavkom Istorijskog muzeja Srbije u Konaku kneza Miloša u Topčideru, izradio seriju portreta dinastije Obrenović. Izloženi radovi osmišljeni su kao deo programa osavremenjivanja stalne istorijske postavke u ovom prostoru, putem povremenih tematskih izložbi.

Aleksandar Mladenović primenio je svoj umetnički senzibilitet i kreativni potencijal na portretno slikarstvo. S obzirom da „pank umetnost“ u celini prožima poslednju deceniju  njegovog stvaralaštva, umetnik je svoju produkciju usmerio ka ličnom eksperimentu u kome bi portretna umetnost i pank estetika egzistirali istovremeno.

Serijom portreta članova porodice Obrenović umetnik različitim slikarskim i grafičkim tehnikama istovremeno uspostavlja odnos sa ličnostima prve srpske  novovekovne dinastije i ostvaruje njihovu ponovnu komunikaciju sa dvorom u kome su živeli, vladali i umirali kao najličnijim intimnim ambijentom, gotovo posle dva veka.

Specifičnim stilom kolažiranja, slikanja i graviranja u pank stilu, koji baštini mnogo od svojih prethodnika, dade, pop i op-arta, umetnik od portreta stvara i opširne narative koji nizom simbola, kolorističkih akcenata, pisanih poruka i kompozicionih rešenja asociraju na dane slave i dane tuge jedne srpske porodice koja se uzdigla do dinastičke. Umetnik nalazi paralele u svetu u kome živi, prema kome ima kritički stav i prema kome želi da izrazi bunt putem lične akcije kroz umetnost i vremena kada se Srbija borila za oslobođenje i ulazak u Evropu, te u svojim delima primenjuje sve elemente pank umetnosti koje je u svojoj mladosti, kao pripadnik prve generacije beogradskih pankera, podržavao početkom osamdesetih godina 20. veka.

Jak fluoroscentan i agresivan kolorit, namerna nedorađenost likova, umrljanost,  nečistoća i zamrljanost poteza, simbolično birana slova i godine, pisane poruke, originalne dinastičke likove, preuzete sa poručivanih portreta 19. veka i originalnih fotografija dinastije, prevodi u naše savremenike i oni i dalje u svom domu služe svome narodu, ovoga puta na umetničkoj sceni.

Pored autora izložbe prof dr Aleksandra Mladenovića u realizaciji postavke su učestvovali kustos izložbe muzejski savetnik kustos Tijana Jovanović- Češka i dizajner postavke kustos Izabela Martinov- Tomović.

Izložba je otvorena do septembra 2016. godine.

Podsećamo Vas da manifestacija „Muzeji Srbije. 10 dana od 10 do 10” traje od 12 do 21. maja i da će tokom njenog trajanja biti besplatan ulaz u periodu od 10 do 22 časa.

 

Biografija autora izložbe

Aleksandar Mladenović Leka je vizuelni umetnik iz Beograda, rođen 1967. godine.

Na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kao vanredni profesor predaje Grafiku i Crtanje. Doktorirao je 2012. sa projektom „Rani pank i hibridna grafika“ na FLU u Beogradu. Održao je 33 samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu, učestvovao na više od 300 kolektivnih izložbi. Dobitnik je više nacionalnih i međunarodnih priznanja za grafiku. Bio je član međunarodnih žirija, održao je predavanja i radionice u Srbiji, SAD, Kini, Kanadi, Meksiku, Belgiji.

Mladenovićevi radovi nalaze se u javnim kolekcijama muzeja i galerija širom sveta (Narodni muzej u Beogradu, Galerija Matice Srpske u Novom Sadu, Ministarstvo kulture Srbije, Skupština grada Beograda, Nacionalna biblioteka, Madrid, Španija; Muzej grafike, Bruniko, Italija; Muzej savremene i moderne umetnosti „Veino Altonen“, Turku, Finska; Muzej umetnosti, Turku, Finska; Gradski muzej, Gelzenkirhen, Nemačka; Muzej umetničkih dela u malom formatu, Viroenval, Belgija, Galerija savremene umetnosti u Nišu, Univerziteti Kvebeka, Troa-Rivjer, Kanada, Obo Akademi, Finska, Univerzitet Hjustona u Kliar Lejku, SAD: Univerzitet Verakruz, Halapa, Meksiko; Gradska većnica, Sibruk, Teksas, SAD i dr.)

Konak kneza Miloša,  Bulevar patrijarha Pavla br. 2

Prevoz do Konaka: tramvaj br. 3, autobus br. 49 i br. 94

Telefon: 011/ 2660-422

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs