Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Narodni muzej Zrenjanin - program tokom manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

16. 05. 2016. Narodni muzej Zrenjanin

Narodni muzej Zrenjanin - program tokom manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10

U ponedeljak, 16. maja 2016. godine, u Narodnom muzeju Zrenjanin, a tokom manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 biće otvorena izložba Odjeci-Divno smo se družili

Ova izložba obuhvata izbor radova nastalih tokom 2015. godine i početkom 2016. godine u kreativnim radionicama koje su organizovane u stalnoj postavci Muzeja i na tematskim izložbama.

Autor ove izložbe je Nevena Dujin Grković, kustos pedagog.

Pored brojnih programa, svih dana manifestacije, u Narodnom muzeju u Zrenjaninu  prikazana je i izložba Kultura sećanjaKo ne pamti iznova proživljava, koja je nastala povodom obeležavanja oktobarske tragedije u Kraljevu 1941. godine (streljanja civilnog stanovništva) i bavi se načinom pamćenja i sećanja na ovaj događaj. Mapa zločina i sitorijski podaci iz istraživanja o njegovim žrtvama, ali i načini na koji se prošlost memorijalizovala, predstavljeni su na 20 panoa, dok je na izložbi prikazano i 50 slika, grafika i crteža umetnika bivše Jugoslavije inspirisanih tragedijom. Autorke ove izložbe su Silvija Krejaković i Suzana Novčić, viši kustosi Narodnog muzej Kraljevo.

Pored ove još jedna izložba privlači pažnju publike. Najranija svedočanstva o dolasku srpskih plemena na teritoriju Banata, a samim tim i grada Zrenjanina, prikazana su na izložbi „Lužički Srbi i Banat u sklopu srednjovekovnih seoba“. Izložba će prvi put prikazati poreklo i kretanja srpskih plemena na  teritoriji Banata i približiti nam malo poznate istorijske činjenice koje mogu postati okvir za nova istraživanja.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.

 


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs