Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Otvaranje izložbe u čast Đuze Stojiljkovića u Pozorišnom muzeju Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

16. 05. 2016. Ponedeljak, 16. maj, Pozorišni muzej Srbije

Otvaranje izložbe u čast Đuze Stojiljkovića u Pozorišnom muzeju Srbije

U okviru nacionalne manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10, u Pozorišnom muzeju Srbiije u Beogradu, u ponedeljak 16. maja biće otvorena izložba posvećena velikom glumcu Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću (1929-2015), a autor izložbe i kataloga je Biljana Ostojić.

Izložbu će 16. maja, u 19 sati, otvoriti Đuzina dugogodišnja koleginica i partnerka na sceni Renata Ulmanski. U programu učestvuju Svetlana Bojković, Miodrag Ilić i Bratislav Petković.

Đuza Stojiljković je igrao do duboke starosti, a jedna od poslednjih uloga ostvarena je u Ateljeu 212 u predstavi "Otac na službenom putu". Inače, profesionalnu karijeru počeo je 1951. u Beogradskom dramskom pozorištu. U BDP je radio do 1968, posle čega je prešao u Atelje 212. Još jednom se vraćao na Crveni krst, pa ponovo u Atelje - kome je potom ostao veran do poslednjeg dana. Igrao je više od 130 uloga. Na filmu je debitovao 1957. u "Tuđoj zemlji" Jožea Galea. Veliku popularnost stekao je filmom "Ljubav i moda" i čuvenom pesmom "Devojko mala", ali je s ulogom Rodoljuba Petrovića u seriji "Pozorište u kući" ušao u sve domove stare Jugoslavije.

Sredinom devedesetih igrao je u seriji "Srećni ljudi" Siniše Pavića. Vodio je godinama "Zabavnik" na Radio Beogradu, ali i pozajmljivao glasove junacima crtanih filmova.

Dobitnik je Oktobarske nagrade, "Dobričinog prstena", kao i statuete "Zlatni ćuran" za životno delo.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs