Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Potpisivanje Protokola o saradnji institucija kulture i nauke iz Vojvodine i Umbrije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

16. 05. 2016. Utorak, 17. maj 2016. godine u 11.00 sati u Galeriji Matice srpske

Potpisivanje Protokola o saradnji institucija kulture i nauke iz Vojvodine i Umbrije

U utorak, 17. maja 2016. godine u 11.00 sati u Galeriji Matice srpske biće upriličeno potpisivanje Protokola o saradnji u istraživanju, zaštiti i promociji kulturnog nasleđa i umetničkog stvaralaštva kao osnov saradnje institucija kulture i nauke iz Vojvodine i Umbrije za period 2016 ‒ 2018.

Protokol će potpisati pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić, upravnica Galerije Matice srpske mr Tijana Palkovljević Bugarski, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa i direktor Zavoda za kulturu Vojvodine Vladimir Kopicl. Nakon potpisivanja od strane predstavnika srpskih institucija – partnera, Protokol će biti spreman za potpisivanje italijanskih partnera: Ministarstva kulturnih dobara i aktivnosti Italije – Regionalni sekretarijat za Umbriju, Opštine Peruđa – Sekretarijat za kulturu, turizam i univerzitet i Muzeja Umbrije – Nacionalne Galerije Umbrije. Nakon toga, pristupiće se realizaciji planiranih programa u naredne tri godine.

 Dosadašnja uspešna saradnja srpskih i italijanskih institucija u periodu od 2012. do 2015. godine na istraživanju, zaštiti, prezentaciji i promociji kulturnog nasleđa u kontekstu održivog razvoja, podrazumevala je intenzivnu razmenu znanja i eskperata iz oblasti muzejske edukacije i konzervacije, organizaciju zajedničkih izložbi i muzejskih programa. Zahvaljujući potpisanom Protokolu o saradnji na lokalnom razvoju u oblasti zaštite i vrednovanja kulturnog nasleđa 19. septembra 2012. godine između Ministarstva  za ekonomski razvoj – Departman za politike razvoja i ekonomske kohezije – Generalne direkcije za jedinstvenu nacionalnu regionalnu politiku iz Rima, Autonomna pokrajina Vojvodine – Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, SIL Apenino Centrale Soc.Cons.ar.l. iz Sansepolkra, Italija i Galerija Matice srpske iz Novog Sada, više od 16 institucija sklopile su partnerske odnose na realizaciji zajedničkih projekata iz oblasti kulture.

U narednom periodu, od 2016. do 2018. godine, planiran je nastavak započete saradnje na zajedničkim projektima specijalizacije i stručnog usavršavanja, razmeni izložbi, koncerata i drugih vidova umetničkog stvaralaštva, promociji zajedničkih vrednosti i širenju partnerstva, kao i izradi projekata usmerenih ka evropskim fondovima iz oblasti kulture. Nove institucije - partneri u narednom periodu, sa srpske strane biće Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture i Zavod za kulturu Vojvodine, što će proširiti dosadašnje oblasti saradnje između  Vojvodine i Umbrije.

Za dodatne informacije možete se obratiti mr Tijani Palkovljević Bugarski na tel: 021 48 99 026 i 063 110 30 45 i t.palkovljevic@galerijamaticesrpske.rs

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs