Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  "Događaji i znaci zemlje makedonske" - izložba Gligora Čemerskog
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

17. 05. 2016.

"Događaji i znaci zemlje makedonske" - izložba Gligora Čemerskog

Srpska akademija nauka i umetnosti i Makedonska akademija nauka i umetnosti pozivaju na otvaranje izložbe "Događaji i znaci zemlje makedonske", Gligor Čemerski

 

 

Svečano otvaranje izložbe je u sredu 18. maja u 19 sati, galerija SANU, Knez Mihailova 35. Pozdravnu reč održaće akademik Vladimir S. Kostić, predsednik SANU, a izložbu će otvoriti akademik Vlada Urošević. Izložbu možete pogledati do 19. juna.

 

Gligor Čemerski (1940-2016), slikar, grafičar, mozaičar. Školovao se u Skoplju, Beogradu i Parizu. Akademiju likovinh umetnosti završio 1963. godine u Beogradu u klasi Đorđa Andrejevića Kuna, a dve godine kasnije i postdiplomske studije u klasi Kuna i Ljubice Sokić. Kao stipendista francuske vlade boravio je u Parizu sedamdestih godina i od tada često boravio i izlagao u Francuskoj.

 

Od 1983. do 2003. godine bio je jedan od stalnih slikara Galerije de Flev u Parizu. Od 1960. do dans je imao više od šezdeset samostalnih izložbi širom sveta. Autor je nekoliko monumentalnih dela i mozaika: Skoplje, Vrutok, Kavadarci, Kočani... Njegova dela su zastupljena u brojnim muzejima i kolekcijama u Evropi i Americi. Godine 2012. postao je član Makedonske akademije nauka i umetnosti, a sledeće godine i član Ruske akademije umetnosti.

Preminuo je 2. aprila u Skoplju.  

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs