Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Program Galerije Matice srpske za 20. maj
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

18. 05. 2016. Galerija Matice srpske, 20. maj

Program Galerije Matice srpske za 20. maj

U okviru pratećeg programa izložbe "Od privatnog ka javnom. Umetnička kolekcija kompanije Tarkett" biće održana kustoska vođenja u 12.00 i 17.00 sati. Upravnica galerije mr Tijana Palkovljević Bugarski održaće predavanje u 18.00 sati o konceptu izložbe i njenom nastanku.

Kao što je Galerija Matice srpske u svoju kolekciju uvr­stila brojne kolekcije privatnih kolekcionara i nastavila da vodi brigu o njima, tako je i preduzeće Sintelon od 1991. kada je kupilo deo privatne kolekcije Blaža Kusovca odnosno kompanija Tarkett od 2006. godine, preuzela brigu o ovoj značajnoj kolekciji. Poreklom iz Crne Gore, zalјublјen u zavičajni predeo, istoriju i tradiciju, Kusovac se opredelio za autore sa crnogorskog podneblјa: Petra Lubardu, Mila Milunovića, Rista Stijovića, Mihajla Vukotića. Pored njih u Kolekciji su prisutne i dve žene sli­karke – Nadežda Petrović i Zora Petrović, kao i Jovan Bijelić, Petar Omčikus i Lazar Vujaklija, dok posebnu celinu čini zbirka ikona ruskih, bokokotorskih i srpskih ikonopi­saca, koje su nastale tokom XVII, XVIII i XIX veka. Iako su zbog raznovrsnosti tehnika, tema i hronološkog okvira na prvi pogled nespojiva, dela iz kolekcije Tarkett ilustruju dominantne umetničke ideje i estetiku srpskog slikarstva u periodu od XVII do XX veka.


U 19.00 sati će u Galeriji biti održana promocija knjige prof. dr Saše Brajović "Njegoševo veliko putovanje. Meditacije o vizuelnoj kulturi Italije".

Knjiga predstavlјa Nјegoša kao obrazovanog evropskog intelektualca na velikom putovanju. Proučava Nјegošev boravak u Italiji od jeseni 1850. do leta 1851. koji je u dosadašnjoj nauci tumačen kao prinudno putovanje preduzeto radi lečenja. To naporno putovanje, od severa ka jugu Apeninskog poluostrva i nazad, vladika Petar II Petrović preduzeo je da bi video i saznao. Zato je ono istinski Grand Tour, veliki italijanski pohod, neophodan u oblikovanju intelektualca Nјegoševog doba. Knjiga izučava Nјegoševu komunikaciju s mnogim slojevima italijanske kulture, antičke, renesansne i njemu savremene. Nјegove meditacije o kulturi i vizuelnoj kulturi Italije odredila su prosvetitelјska načela obrazovanja, posvećenost antici kao temelјu evropske civilizacije i romantičarska vizija ovog prostora. Veliko putovanje za Nјegoša je bilo i emocionalni doživlјaj, prilika za produblјivanje poetskog i istorijskog promišlјanja. Poput svojih velikih prethodnika, Getea i Bajrona, Nјegoš je u Italiji poeta-putnik, radoznalog duha, gospodstven, ponekad vedar, usmeren ondašnjim konvencijama koje su nalagale šta treba da vidi, ali i veoma autonoman u svojim ocenama italijanskih umetničkih i pejzažnih slika.

Tokom manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 (od 12. do 21. maja) ulaz u Galeriju Matice srpske je besplatan.

Za sve informacije možete se obratiti Snežani Mišić na telefon 021 4899 015 ili 069 1103 050.

 




Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs