Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Spomen zbirka Pavla Beljanskog u gostima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

18. 05. 2016.

Spomen zbirka Pavla Beljanskog u gostima

Manifestacija Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10 i u 2016. nudi raznovrstan program, obuhvatajući više događaja uključujući Međunarodni dan muzeja (18. maj) i 12. Evropsku noć muzeja (21. maj) pod sloganom Moj grad – moj muzej, uz besplatan ulaz u muzejske institucije Srbije i Novog Sada, za sve posetioce. Ove godine, Spomen-zbirka se predstavlja i izvan Novog Sada.

 

 

IZLOŽBA GOSPODIN PAVLE BELJANSKI (1892–1965)

Galerija Kuće Vojnović, Kulturni centar Inđija

20. maj – 4. jun 2016. godine

Izložba Gospodin Pavle Beljanski (1892–1965) autorki Jasmine Jakšić Subić i Marte Đarmati, kojom je tokom 2015. Spomen-zbirka obeležila 50 godina od smrti velikog kolekcionara i diplomate, od 20. maja 2016. biće prikazana u izložbenom prostoru Kuće Vojnović Kulturnog centra Inđija. Prvi put otkrivajući do sada manje poznate detalje iz biografije Beljanskog, postavka je tokom 2015. godine izazvala veliku pažnju novosadske i beogradske publike. Sačuvana arhivska građa iz Dokumentarnog fonda Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, omogućila je dodavanje novih detalja koji olakšavaju sagledavanju njegove diplomatske karijere, kolekcionarske strasti, odnosa s porodicom i prijateljima. O tome prvenstveno svedoče pisma, dopisnice, fotografije i drugi artefakti, čijim se novim čitanjem i interpretacijom upotpunjuju saznanja o osnivaču jednog od najreprezentativnijih legata na prostorima bivše Jugoslavije. Izložba Gospodin Pavle Beljanski obeležiće i 15 godina uspešne saradnje s Kulturnim centrom Inđija. Tokom mnogobrojnih programa koje je Spomen-zbirka realizovala u saradnji s KCI i Galerijom Kuće Vojnovića, i koje je video veliki broj posetilaca, obe institucije su unapredile svoj muzeološki status, imidž u javnosti i ukazale na mnogobrojne aspekte prikazivanja savremene umetnosti i naše kulturne baštine.

 

O PROGRAMIMA SPOMEN-ZBIRKE U OKVIRU MANIFESTACIJE

S ciljem da naglasi značaj darodavca Pavla Beljanskog u nastajanju jedne od najznačajnijih muzejskih zbirki nacionalne moderne umetnosti, Spomen-zbirka se uključila u program fokusiranjem na temu legata (Moj grad – moj muzej – moj legat). Kako je nastajala kolekcija i kako je postala legat najneposrednije svedoči odnos darodavca i umetnika, što pokazuje izložba iz ciklusa Pavle Beljanski – prijatelj umetnika, posvećena Stojanu Aralici (24. 12. 1883 – 4. 2. 1980). Izložba predstavlja centralno dešavanje manifestacije u Spomen-zbirci, uz bogat edukativni program. Tokom trajanja manifestacije biće dostupna i dokumentarna postavka Pozorišnog muzeja Vojvodine posvećena glumačkoj porodici Dušanović (detaljnije o programu u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog), a gotovo istovremenim prikazivanjem gostujućih izložbi Nadežda Petrović: s obe strane objektiva u Galeriji RIMA u Kragujevcu, Gospodin Pavle Beljanski u Kulturnom centru Inđija, Arhitektura banaka i štedionica u Beogradu (1918–1941) u Galeriji Društva arhitekata Niša, Spomen-zbirka će se predstaviti i izvan Novog Sada (detaljnije o programima Spomen-zbirke u gostima).

 

PROGRAM U SPOMEN-ZBIRCI DO 21. MAJA

Sreda 18. maj, 19 časova:

Međunarodni dan muzeja – Muzeji i kulturni pejzaži

Po preporuci Međunarodnog saveta muzeja (ICOM), Spomen-zbirka obeležava Međunarodni dan muzeja (18. maj). Odgovarajući na ovogodišnju temu manifestacije Muzeji i kulturni pejzaži, prof. dr Darko Reba, direktor Departmana za arhitekturu i urbanizam na Fakultetu tehničkih nauka (Novi Sad) govoriće o mogućnostima transformacije Trga galerija iz postojećeg parkinga u kulturni pejzaž grada.

 

Četvrtak 19. maj 2016.

17-18 časova: Legati Pavla Beljanskog

Osim najznačajnijeg legata – zbirke umetničkih dela prve polovine 20. veka koju je 1957. godine poklonio srpskom narodu, Pavle Beljanski je bio darodavac u još nekoliko navrata o čemu će publika moći da sazna od kustosa muzeja.

 

19 časova: Melodije iz salona Pavla Beljanskog

              Slušajući klasičnu muziku u izvođenju studenata novosadske Akademije muzičke umetnosti sa katedre za Kamernu muziku dočaraćemo atmosferu u ambijentu stana Pavla Beljanskog, gde su se slušale melodije sa tada ekskluzivnih gramofonskih ploča iz kolekcije darodavca.

             

Petak 20. maj 2016.

17-18 časova: Umetnici iz Malakofa: Kosta Hakman

Kustoska priča i projekcija filma Životi Koste Hakmana o slikaru, koji je, poput Stojana Aralice kome je posvećena aktuelna izložba, takođe tokom boravka u Parizu živeo u predgrađu Malakof.

 

Evropska noć muzeja 2016.

Subota 21. maj 2016,

10–24 časa:

 

IZLOŽBE:

            Stalna postavka Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

            Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Stojan Aralica

            Glumačka porodica Dušanović

            Noć knjiga – muzejski katalozi, plakati, razglednice i suveniri u ponudi

 

PROGRAM:   

10–11 h: Radionica Moj mali legat od 10 do 10 – prema izabranom fragmentu reprodukcije jedne od slika Stojana Aralice, deca traže delo na izložbi i dovršavaju ga prema svojim kreativnim zamislima (u vrtu galerija).

 

13 – 14 h: Obrazovni centar Ingenicus mentalna aritmetika na delu – kako se uz razne stimulativne igre i radionice primenjuje razvojni program za decu Suan Pan, pokazaće nam obrazovni centar Ingenicus.stimulativne

 

15–17 h: Čitaonica u vrtu – zanimljive ideje najmlađi će moći da potraže u muzejskim

slikovnicama i izdanjima za decu u okviru čitalačkog kutka, u saradnji sa Dečjim odeljenjem Gradske biblioteke u Novom Sadu.

 

17 - 18 h: Limanski bećari – mali koncert.

 

18 – 22 h: Boje su u nama

Izložbeni prostor Spomen-zbirke biće pretvoren u atelje u kojem će sudenti Akademije klasičnog slikarstva iz Sremske Kamenice (Univerzitet EDUCONS), prikazati proces nastajanja njihovih radova inspirisanih enterijerima, ljudima i pejzažima sa slika Stojana Aralice i istovremeno izložiti sopstvene kopije slika starih majstora.

 

19–21 h: Osnovna škola „Tvrđava“: dečije stvaralaštvo kao omaž umetničkim delima Spomen-zbirke Omaž radionicom biće ispunjena neformalna edukacija koja podstiče kulturni, umetnički i socijalni razvoj dece, a zainteresovani mladi umetnici kroz aktivno stvaralačko delovanje unaprediće pristup sagledavanja likovne umetnosti u prostoru  muzeja.

 

21 h: Teatar senki – predstava studenata Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, pod pedagoškom palicom mr Jovanke Ulić, uvešće nas u tajanstveni svet priča i senki.

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs