Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Međunarodni dan muzeja širom Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

18. 05. 2016.

Međunarodni dan muzeja širom Srbije

Program Međunarodnog dana muzeja u gradovima Srbije

 

 

 

Galerija savremene likovne umetnosti Niš

Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu  će za Međunarodni dan muzeja 18. Maja otvoriti izložbu koja prati centralnu temu mmanifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 - Moj grad – moj muzej“

Izložbu čine slike, grafike, crteži i fotografije sa motivima gradske arhitekture i urbanim prizorima iz ranijih vremena kao i različiti predmeti iz arsenala porodičnih istorija, ličnih sećanja i uspomena sugrađana.

Realizacija izložbe podrazumeva interakciju sa publikom i na neki način testira ideju „integracije muzeja i grada u kontekstu u kome muzej postaje grad a grad postaje muzej“ (18. maj, od 20 sati)

 

Novi Sad, Spomen zbirka Pavla Beljanskog

U Spomen - zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu, tokom nacionalne manifestacije “Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10” biće obeležen 18. maj , Međunarodni dan muzeja.

Odgovarajući na ovogodišnju centralnu temu manifestacije Muzeji i kulturni pejzaž, prof. dr Darko Reba, direktor Departmana za arhitekturu i urbanizam na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu govoriće o mogućnostima transformacije Trga galerija iz postojećeg parkinga u kulturni pejzaž grada. Da je ova tema decenijama inspirisala studente, pokazaće odabrana rešenja, do kojih su tokom školovanja dolazile generacije budućih stručnjaka. (18. maj u 19 sati)

Gradski muzej Sombor

U Gradskom muzeju u Somboru Međunarodni dan muzeja biće obeležen okruglim stolom na temu Problemi zaštite muzejskog materijala – konzervacija  i  restauracija. Na ovom okruglom stolu razgovaraće se o problemima zaštite muzejske građe, o neuslovnim depoima i nedostatku prostora,  o tome šta sve utiče na postepeno propadanje bogatih muzejskih fondova.  (18. maj od 13 sati)

 

Zavičajni muzej, Jagodina

Zavičajni muzej u Jagodini za Međunarodni dan muzeja organizuje muzeološku radionicu MUZEJSKI PREDMET – IZAZOVI OBRADE, a realizator je dr Branislav Cvetković, viši kustos, istoričar umetnosti

Osnovni sadržaj muzejske ustanove i svih njenih delatnosti jeste građa trezorirana u dva vida: eksponate, izložene muzejske predmete na stalnim  ili povremenim postavkama i  deponovane predmete smeštene u muzejske depoe i stoga skrivene od očiju javnosti. Ali, da bi jedan artefakt postao eksponat ili deponovani muzejski predmet u zbirci nužna je njegova stručna obrada. Na primeru dva muzejska predmeta, jednog eksponata sa stalne izložbene postavke (Počasni poklon iz 1896. godine) i jednog iz muzejskog depoa (Dvostrana ikona, sa slojevima iz 15. i 17. veka), publici će biti ukazano na sve izazove i probleme s kojima se kustosi suočavaju u postupku određivanja identiteta predmeta, odgovarajućeg kulturno-istorijskog konteksta i tačnog datovanja. (18. maj  od 18 do 22 sata)

 


Informacija može da sadrži stav koji nije stav Press centra UNS-a, ukoliko to nije izričito navedeno. Odgovornost za sadržinu informacije i tačnost podataka snose fizička lica ili pravna lica u čije ime je Press centar prosledio informaciju.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs