Prolom voda
Prolom voda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

21. 05. 2016.

Dodeljena priznanja "Muzej za 10"

Na svečanosti u Etnografskom muzeju dodeljena su priznanja najboljim učesnicima manifestacije "Desat dana muzeja od 10 do 10" u 2015. godini

 

Inicijativu uvaženog novinara „Prosvetnog pregleda“, Dimitrija Stefanovića da najbolji učesnici manifestacije „Deset dana muzeja od 10 do 10“ budu nagrađeni na neki način, Osnivački odbor ove manifestacije je prihvatio i tako je nastalo priznanje „MUZEJ ZA 10“ koje će se od ove godine redovno dodeljivati učesnicima koji su se svojim zalaganjem u prethodnoj godini posebno istakli.

Osnivački odbor, koji i odlučuje o priznanjima, čine direktori osam nacionalnih muzeja: Narodni muzej u Beogradu, Galerija Matice srpske, Prirodnjački muzej, Etnografski muzej, Muzej primenjene umetnosti, Istorijski muzej Srbije, Muzej savremene umetnosti i Muzej istorije Jugoslavije.

Na svečanosti u sredu 18. maja u Etnografskon muzeju dodeljena su priznanja najboljim učesnicima manifestacije u 2015. godini. U prošlogodišnjoj Manifestaciji bilo je 67 učesnika.

 

Priznanja su dobili:

1. Narodni muzej Aranđelovac – izložbom “Priča o Milutinu Milankoviću” i izuzetno zanimljivim pratećim programima, od predavanja, do teleskopskog posmatranja zvezda svake noći približili su publici jednu ozbiljnu i mnogima teško razumljivu temu.

2. Muzej u Beloj Crkvi – i pored toga što nije samostalna jedinica, muzej u Beloj Crkvi je uspeo da napravi dve zanimljive izložbe s atraktivnim pratećim programima i da u Manifestraciju aktivno uključi i Istorijski arhiv Bele Crkve.

3. Muzej rudarstva i metalurgije Bor – posebnu vrednost intenzivnim i ambiciozno zamišljenim programima koje je ovaj muzej imao tokom prošlogodišnje manifestacije, a koji su okupili veliki broj posetilaca dalo je zajedništvo kolektiva koje je tom prilikom iskazano.

4. Narodni muzej Vranje – Velikim zalaganjem uspeli su da osmisle zanimljiv program koji je objedinio muzejsku delatnost i muzičku manifestaciju “Maj mesec muzike” koja se u isto vreme održavala u Vranju, čime je i naša manifestacija dobila novu dimenziju.

5. Gradski muzej Vrbas – iako nisu samostalna muzejska jedinica i s malim brojem zaposlenih, mobilisali su ceo grad programima koji su se održavali na čak sedam lokacija, čime su anticipirali temu ovogodišnje manifestacije “Moj muzej, moj grad”.

6. Narodni muzej Zaječar – atraktivni programi na dve lokacije dopunjeni su održavanjem tribine povezane s centralnom temom manifestacije “Heroji kulturne baštine” čime je skrenuta pažnja na probleme s kojima se zaštita kulturnog nasleđa danas suočava.

7. Zavičajni muzej Knjaževac – pored izuzetno redukovanog stručnog kadra u vreme održavanja Manifestacije, velikim entuzijazmom uspeli su da održe zanimljive programe na čak četiri lokacije od kojih su dve van grada.

8. Narodni muzej Toplice, Prokuplje – osmislili su i realizovali atraktivne programe na tri lokacije, vodeći računa o publici svih životnih doba, od dece predškolskog uzrastasta do penzionera.

9. Galerija slika „Sava Šumanović“, Šid – intenzivni i dobro osmišljeni programi namenjeni publici različitih uzrasta, različitih potreba i interesovanja.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs