Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Igra i radionice o konzervaciji u Muzeju rudarstva i metalurgije “Bor”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

19. 05. 2016.

Igra i radionice o konzervaciji u Muzeju rudarstva i metalurgije “Bor”

U Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru danas će biti više događaja koji će pratiti dve stalne postavke o istorijskom razvoju rudarstva i vlaškoj kulturi


Danas i sutra od 17 časova biće organizovana radionica – konzervacija predmeta od tekstila iz etnološke zbirke muzeja. Radionica posvećena konzervaciji keramičkih predmeta iz arheološke zbirke ”Kako rekonstruisati posudu” takođe počinje od 17 časova . U radionici učestvuju učenici srednjih škola, koji će se upoznati sa osnovama konzervatorskog i restauratorskog tretmana arheološke keramike. Nakon toga od 18.30 časova počinje koncert Muzičke škole ”Miodrag Vasiljević” u Boru.

 

Od 20 časova posetioce će  moći da učestvuju u radionici koju organizuje etnološko odeljenje Muzeja na temu plesa, naziv radionice je “Plesom kroz vreme: Grad”. U prostorijama galerije ”Bakar” u isto vreme biće održana grafička radionica „Otisak“. U radionici učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola, kao i odrasli, a zasniva se na izradi linoreza i otiskivanju radova na grafičkoj presi.

Podsetimo, Muzej rudarstva i metalurgije priključio se manifestaciji „ Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“. Tokom trajanja manifestacije posetioci će biti u prilici da se upoznaju sa istorijatom rudarstva i metalurgije na terenima severoistočne Srbije. Rudarske i metalurške alatke korišćene u rudarstvu od praistorije do XX veka, svetiljke za osvetljavanje rudničkih prostorija, korita i pribor korišćen za ispiranje zlata od antike do početka XX veka, minerološka zbirka, kao i još puno interesantnih predmeta vezanih za rudarsku kulturu stanovništva Bora i okoline. Posetioci se takođe mogu upoznati sa duhovnom i materijalnom kulturom Vlaha, prigodnim i periodičnim ritualima, osnovnim vidovima tradicionalnog.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs