Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Večeras otvaranje izložbe minijaturnog posuđa iz praistorije u Jagodini
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

19. 05. 2016.

Večeras otvaranje izložbe minijaturnog posuđa iz praistorije u Jagodini

Izložba „Biberče“ minijaturne posude iz praistorije ​ biće otvorena danas u 19 časova u ​galeriji Zavičajnog muzeja Jagodina. Autorka izložbe je Sonja Perić, arhiološkinja i kustoskinja.

„Dugo radim na ovoj izložbi, skoro pet godina. Minijature su danas u žiži pažnje, ali su zanimljive i zato što još nismo sigurni koja im je tačno namena bila. Pitanje je da li su služile za kultne svrhe, dečije igračke ili predmeti za svakodnevnu upotrebu. Mada svaki predmeti je zaseban i priča za sebe“, kaže autorka izložbe i dodaje da „u zavisnosti od ornamentike i obrade minijatura može da se pretpostavi i njihova namena“.

Kroz priču o životu u praistoriji vodi nas preko 200 eksponata, minijaturnih posuda iz fonda muzeja, prateći katalog i drugi štampani materijal i ambijent mogućeg izgleda života jedne praistorijske porodice grnčara gde će posetioci moći da se fotografišu, ali i da se kreativno uključe u izložbu izradom svoje minijaturne posude od pripremljene gline i izlože je na galeriji muzeja, a sve uz zvuke zvečki i udaraljki kakve su mogli da izrađuju i koriste ljudi u praistoriji.

Sve minijaturne posude su sa područja centralnog Pomoravlja i datiraju od 6000 godina p.n.e. do prvih vekova nove ere.

Izložba će trajati tokom celog leta, kada će Jagodinci i oni koji posete ovo mesto imati priliku davide minijature i čuju priču o njima.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs