Prolom voda
Prolom voda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

19. 05. 2016.

(Pre)poznaj Muzej 25. maj

U okviru manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10, Muzej istorije Jugoslavije (MIJ) organizuje program pod nazivom (Pre)poznavanje-Muzej 25. maj, u skladu sa ovogodišnjom temom Moj muzej, moj grad koja ima za cilj otvaranje muzeja za daleko veću i kreativniju saradnju sa lokalnom zajednicom.

Ideja programa (Pre)poznavanje jeste da preispita i učini vidljivim vrednosti Muzeja 25. maj, jednog od tri objekta koji čine kompleks Muzeja istorije Jugoslavije.

Kroz šetnju od solitera preko puta objekta, do Muzeja 25. maj, posetioci će moći da (pre)poznaju različite ideje i vrednosti koje stoje iza ovog objekta, ali i da ostave svoj komentar i utisak o njemu. Doživljaj će upotpuniti arhivski i video materijal, zvučna mapa muzejskog komšiluka i taktilno dostupna maketa.

Svakog dana do 21. maja u 18.00 časova biće organizovane šetnje sa vodičem koje će učesnicima omogućiti jedinstven pogled sa krova solitera preko puta Muzeja 25. maj, ali i upoznati sa mnogim zanimljivostima koje se vezuju za sam Muzej. Šetnja se završava u samom objektu Muzeja 25. maj, gde će posetioci u okviru ambijentalne postavke moći da pogledaju arhivski materijal, da se putem intervjua sadašnjih, ali i nekadašnjih stručnjaka i kustosa muzeja, kao i ljudi koji su na bilo koji način učestvovali u njegovoj izgradnji upoznaju sa njegovim specifičnostima; da oslušnu komšije iz solitera, kao i da pogledaju i dodirnu maketu Muzeja specijalno napravljenu ovim povodom. Zbog ograničenog broja mesta obavezne su prijave za turu na mejl info@mij.rs ili preko telefona 011/3671-485.   

 Ulaz u Muzej 25. maj i na sve programe od 12. do 21. maja je slobodan. 

Podsetimo, Muzej 25. maj je prvi objekat u Beogradu koji je namenski građen sa idejom da bude muzej. Kao poklon Grada Beograda Josipu Brozu Titu za 70. rođendan, Muzej  je izgrađen sa namerom da se u njemu izlažu, čuvaju i istražuju pokloni koji su Titu uručeni iz raznih krajeva Jugoslavije i inostranstva. I danas ovaj objekat provocira i izaziva oprečne stavove stručnjaka i šire javnosti, kako svojim umetničkim oblikovanjem, tako i simboličkim vrednostima koje se za njega vezuju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs