Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Programi Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u 12. Evropskoj Noći muzeja (21. maj)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

21. 05. 2016.

Programi Spomen-zbirke Pavla Beljanskog u 12. Evropskoj Noći muzeja (21. maj)

Manifestacija Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10 i u 2016. nudi raznovrstan program, obuhvatajući više događaja uključujući i 12. Evropsku noć muzeja (21. maj), uz besplatan ulaz u muzejske institucije Novog Sada, za sve posetioce. I ove godine, Spomen-zbirka se predstavlja kroz raznovrstan program .

 

Evropska noć muzeja 2016.

IZLOŽBE

Stalna postavka Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog posebno ističe svoju stalnu postavku, koja će biti dostupna i tokom trajanja manifestacije Muzeji Srbije – deset dana od 10 do 10. Stalna postavka predstavlja antologijska dela jugoslovenske umetnosti prve polovine XX veka, u jedinstvenoj postavci koju je osmislio sam Pavle Beljanski, u prvoj namenski sagrađenoj muzejskoj zgradi za zbirku jednog kolekcionara, prema projektu Iva Kurtovića.

 

Izložba Pavle Beljanski – prijatelj umetnika:

Stojan Aralica

12. maj – 28. avgust 2016.

Izložba iz ciklusa Pavle Beljanski – prijatelj umetnika, prikazuje slikara iz grupe stvaralaca s kojima je Pavle Beljanski ostvario blisko prijateljstvo tokom boravka u Parizu krajem treće decenije XX veka i čije je slike među prvima počeo da otkupljuje. Cilj izložbe je promovisanje stvaralaštva Stojana Aralice, prijateljskih odnosa Pavla Beljanskog sa umetnicima, kao i čitave kolekcije i institucije u kojoj se ona čuva. Autor je Jasmina Jakšić Subić.

 

Izložba Glumačka porodica Dušanović

12. maj – 12. jun 2016. godine

Znamenita glumačka porodica Dušanović suvereno je vladala novosadskom pozorišnom scenom i scenama nekadašnje Jugoslavije čitav jedan vek. Izložba autorke Biljane Niškanović iz Pozorišnog muzeja Vojvodine, podsećanje je na njihovu posvećenost umetnosti i deljenje sudbine pozorišta u kojima su radili, postajući njihov sastavni deo.

 

 


PROGRAM

Subota 21. maj 2016.

 

10–11 č: Radionica Moj mali legat od 10 do 10 – prema izabranom fragmentu reprodukcije jedne od slika Stojana Aralice, deca traže delo na izložbi i dovršavaju ga prema svojim kreativnim zamislima.

 

13–14 č: Obrazovni centar Ingenicus mentalna aritmetika na delu – kako se uz razne stimulativne igre i radionice primenjuje razvojni program za decu Suan Pan, pokazaće nam obrazovni centar Ingenicus.stimulativne

 

15–17 č: Čitaonica u vrtu – zanimljive ideje najmlađi će moći da potraže u muzejskim

slikovnicama i izdanjima za decu u okviru čitalačkog kutka, u saradnji sa Dečjim odeljenjem Gradske biblioteke u Novom Sadu.

 

17–18 č: Limanski bećari – mali koncert

 

18–22 č: Boje su u nama

Izložbeni prostor Spomen-zbirke biće pretvoren u atelje u kojem će sudenti Akademije klasičnog slikarstva iz Sremske Kamenice (Univerzitet EDUCONS), prikazati proces nastajanja njihovih radova inspirisanih enterijerima, ljudima i pejzažima sa slika Stojana Aralice i istovremeno izložiti sopstvene kopije slika starih majstora.

 

19–21 č: Osnovna škola Tvrđava: dečije stvaralaštvo

kao omaž umetničkim delima Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Omaž radionicom biće ispunjena neformalna edukacija koja podstiče kulturni, umetnički i socijalni razvoj dece, a mladi umetnici kroz aktivno stvaralačko delovanje u prostoru muzeja unaprediće pristup sagledavanja likovne umetnosti.

 

21 č: Teatar senki – predstava studenata Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, pod pedagoškom palicom mr Jovanke Ulić i Ivane Ignjatov Popović, uvešće nas u tajanstveni svet priča i senki.

 

10–24 č: Noć knjiga – posetioci će moći i da kupe muzejske kataloge, plakate, razglednice i suvenire.

 

 

O PROGRAMIMA SPOMEN-ZBIRKE U OKVIRU MANIFESTACIJE

            S ciljem da naglasi značaj darodavca Pavla Beljanskog u nastajanju jedne od najznačajnijih muzejskih zbirki nacionalne moderne umetnosti, Spomen-zbirka se uključila u program fokusiranjem na temu legata (Moj grad – moj muzej – moj legat). Kako je nastajala kolekcija i kako je postala legat najneposrednije svedoči odnos darodavca i umetnika, što pokazuje izložba iz ciklusa Pavle Beljanski – prijatelj umetnika, posvećena Stojanu Aralici (24. 12. 1883 – 4. 2. 1980). Tokom trajanja manifestacije dostupna je i dokumentarna postavka Pozorišnog muzeja Vojvodine posvećena glumačkoj porodici Dušanović (detaljnije o programu u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog), a gotovo istovremenim prikazivanjem gostujućih izložbi Nadežda Petrović: s obe strane objektiva u Galeriji RIMA u Kragujevcu, Gospodin Pavle Beljanski u Kulturnom centru Inđija, Arhitektura banaka i štedionica u Beogradu (1918–1941) u Galeriji Društva arhitekata Niša, Spomen-zbirka se predstavlja i izvan Novog Sada (detaljnije o programima Spomen-zbirke u gostima).

            Manifestacija se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku Sekretarijata za kulturu i informisanje AP Vojvodine, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada, strukovnih udruženja Nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta muzeja i Muzejskog društva Srbije, Rotari kluba „Novi Sad“ i drugih saradnika. Medijski partneri su Udruženje novinara Srbije, Radio televizija Vojvodine, Color Press Grupa, Radio Beseda, Radio 021 i Naxi Planeta Radio. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs