Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Program Evropske noći muzeja u Smederevu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

21. 05. 2016.

Program Evropske noći muzeja u Smederevu

Smederevski muzej, galerije i ateljei pripremili su bogat program za Evropsku noć muzeja, 21. maj

Programi u Smederevu u okviru 12. Evropske noći muzeja:

Muzej u Smederevu, Omladinska 4

(Tel/faks: 026.46.22.138, e-pošta: info@mus.org.rs, Fejsbuk stranica: www.facebook.com/muzejsd,
Tviter profil: www.twitter.com/muzejusmederevu)



1. Program: Osnovna izložbena postavka

Najreprezentativniji eksponati izloženi su tematsko-hronološki u osnovoj postavci Muzeja u dve sale i lapidarijumu. Muzej u Smederevu Vas poziva da iskoristite priliku i upoznate se sa prošlošću Smedereva i smederevskog kraja uz pomoć kustosa smederevskog muzeja koji će Vas voditi kroz osnovnu muzejsku postavku.

2. Program: Izložba Smederevo u albumu dvorskog fotografa Milana Jovanovića

Autori izložbe: mr Snežana Cvetković, viši kustosa istoričara umetnosti i Miroslav Lazić, viši kustos istoričar Muzeja u Smederevu. Jedinstven u stvaralačkom opusu Milana Jovanovića foto-album Smedereva predstavlja dragocen izvor u proučavanju razvoja srpske fotografije. U dužem vremenskom periodu gotovo nepoznat, ovom izložbom se prvi put predstavlja najširoj javnosti.

Ovaj album predstavlja dragoceno vizuelno svedočanstvo za poznavanje tadašnjih vizura Smedereva, njegovih istorijskih pejzaža, ulica i javnih građevina profanog i svetovnog karaktera. Album sadrži ukupno petnaest fotografija.

3. Izložba Smederevo u objektivu mladih fotografa, svečano otvaranje izložbe: subota 21. maj od 20 časova

Izložbu Smederevo u objektivu mladih fotografa, koju priređujemo u formi izložbe u ili o izložbi Smederevo u albumu dvorskog fotografa Milana Jovanovića. Na izložbi će biti predstavljeno oko stotinak fotografija polaznika radionice Smederevo u objektivu: upoznajmo fotografiju, koju su 9. i 10. aprila 2016. u Muzeju u Smederevu i na više lokacija po gradu realizovali Nadica Bogićević, diplomirani fotograf, Tatjana Gačpar, direktor i viši kustos Muzeja u Smederevu, mr Snežana Cvetković i Miroslav Lazić, viši kustosi smederevskog muzeja. Na izložbi će biti prikazane fotografije učenika smederevskih srednjih škola koji su inspiraciju za izložbu pronašli u fotografijama stargog Smedereva koje je pre 120 godina snimio Milan Jovanović, jedan od najčuvenijih i najboljih srpskih fotografa sa kraja 19. veka. Uporednim izlaganjem fotografija sa identičnim ili sličnim motivima
starog i novog Smedereva, izložba će poslužiti i kao svedočanstvo o dinamičnom razvitku grada i promeni urbanog pejzaža tokom prethodnih stotinak godina.



Gradska galerija savremene umetnosti Smederevo, Trg Republike 5
(Tel/faks: 026.614.595, e-pošta: galerija@mus.org.rs, FB: www.facebook.com/gsusmederevo)


Samostalna izložba prof. Milete Prodanovića pod nazivom EKFRAZE

Ciklus slika i fotografija obuhvaćen naslovom Ekfraze predstavlja nastavak izložbe Altera pars  održane u galeriji Kulturnog centra Beograda 2011. Radovi na toj izložbi bili su spoj fotografije/printa i delova slikanih rukom koji su, sklopljeni, davali celine dvosmislene
prostornosti. Radovi posebno napravljeni za Galeriju u Smederevu bili bi nastavak ovog istraživanja.
Predlošci Prodanovićevih radova jesu, dakle, već postojeće slike, tačnije to su detalji koji su radikalno uvećani (reklo bi se – blow-up), monumentalizovani i transformisani tako da od polazišta
ostane samo neka vrsta aluzije, ritma... Izložbu sačinjava šest slika (280 x 210 cm), niz crteža/radova na papiru i nekoliko kolažiranih printova/sastavljenih fotografija tkanina. Te fotografije, detalji draperija sa slika starih majstora, kolažirani su iz velike baze snimaka koje umetnik sakuplja skoro
desetak godina u različitim muzejima sveta (onima u kojima je fotografisanje dozvoljeno). Grupisani po boji i računarski dorađeni oni stvaraju prizore u kojima se pojavljuje dvojstvo ritmičnog/apstraktnog i prepoznatljivog.




Smederevska tvrđava, Mali grad (Dvorac despota Đurđa)

(Tel/faks: 026.612.840, e-pošta: turizam.info@smederevo.org.rs, Veb sajt: www.smederevskatvrdjava.com)

Noć na Dvoru Brankovića,  subota 21. maj od 18 do 22 časa


Dvor despota Đurđa Brankovića u Smederevskoj tvrđavi biće otvoren za posetioce od 18 do 22 časa. Turistički vodiči će vas voditi kroz istoriju Dvora. Početak organizovanog obilaska na svaki pun sat na
ulasku u Mali grad Smederevske tvrđave



Turističko-informativni centar Smederevo, Trg Republike 1-3,
(Tel/faks: 026.46.22.952, Veb sajt: www.toosd.com)


Noć starih zanata,  subota 21. maj od 18 do 22 časa

Na glavnom gradskom trgu ispred prostorija Turističko-informativnog centra biće održan set radionica starih zanata u periodu od 18 do 22 časa.


Atelje „Valer“, Nemanjina 10

(Fejsbuk stranica: www.facebook.com/udruzenje.umetnika.7)

Izložba Moj grad dušu ima,  subota 21. maj od 17 časova

Izložba se priređuje u organizaciji Udruženja umetnika i ljubitelja umetnosti „Mirjana Marjanović“. U okviru ove izložbe biće predstavljeni radovi umetnika i kreativaca iz grada Smederevam kao i polaznika Dečije radionice rukotvorina i Otvorenog dečijeg slikarskog ateljea „Valer“ koji postoje i deluju u okviru pomenutog Udruženja.

Vila „Zlatni breg“ – Letnjikovac dinastije Obrenović na Plavincu

(Turističko-informativni centar Smedereva, Trg Republike 1-3, tel: 026.615.666,
e-pošta: vila.obrenovic@smederevo.org.rs)


Veče u Vili Obrenovića,  subota 21. maj od 16:30 do 22 časa

Program će biti održan tokom Evropske noći muzeja u subotu 21. maja od 16:30 časova.

Muzički trenutak: Omladinski orkestar SVETLOST
Rukovodilac orkestra: Jelena Ugrinić; dirigent: Marko Đorđević.

Posete su moguće isključivo nakon prethodnog prijavljivanja u Turističko-informativnom centru Smedereva, Trg Republike, telefonom 026/615.666 ili putem e-pošte vila.obrenovic@smederevo.org.rs . Prijave posetilaca se primaju najkasnije do dva dana pred planirani obilazak Vile.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs