Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Projekcija filma o Kosti Hakmanu, slikaru i članu Mlade Bosne​
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

20. 05. 2016. Spomen zbirka Pavla Beljanskog

Projekcija filma o Kosti Hakmanu, slikaru i članu Mlade Bosne​

Predavanje i projekcija filma „Životi Koste Hakmana"biće održani danas od 17 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog (Trg galerija 2 Novi Sad).

Kostа Hakman (1899-1961),  jedan je od najznačajnijih umetnika Kraljevine Jugoslavije. Bio je član Mlade Bosne, student Vlaha Bukovca u Pragu, slikara Freliha u Beču i Vajsa u Krakovu, vanredni profesor Akademije likovnih umetnosti, član grupe Oblik. Živeo je u Parizu.  Blizak prijatelj Pavla Beljanskog.

Kao slikar pripadao je neoimpresionizmu na granici sa ekspresionizmom, govorio je da ne prihvata liniju i oblik već samo poštuje kontraste izazvane kolorističkom impresijom

O Kosti Hakmanu u filmu govore njegovi učenici, danas poznati slikari, ali i istoričari čija svedočenja osvetljavaju epohu u kojoj je živeo. Slikar Ljuba Popović seća se njegovog upečatljivog glasa, Momo Kapor govori o Hakmanu kao koščatom čoveku, povijenih ramena u crnom blejzeru sa štapom od abonosa. Milić od Mačve sećao se za života samo jednog Hakmanovog uputstva: „Momče, sneg nije beo". Istoričar Dušan Bataković svedoči o nestajanju građanskog staleža i njegovim pripadnicima koji su predstavljali čuvare duhovne slobode. Po rečima autora, film sadrži mnoštvo ekskluzivnih informacija vezanih za celu epohu, uključujući i teror socijalističkog realizma u umetnosti. Film je snimljen i uz podršku Hakmanovih potomaka. Traje 55 minuta. Uporedo sa završetkom filma, desila su se dva događaja vezana za ovog slikara. Njegove slike ukradene iz Savezne skupštine su vraćene, a jedna beogradska ulica dobila je njegovo ime.

Tokom manifestacija „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10“ imaćete priliku da u Spomen-zbirci Pavlja Beljanskog besplatno pogledate i stalnu postavku antologijskih dela jugoslovenske moderne umetnosti prve polovine XX veka, u jedinstvenoj postavci koju je osmislio sam Pavle Beljanski.
Remek­dela poput Crvene terase Milana Milovanovića, Kupačice Jovana Bijelića, Doručka na travi Save Šumanovića, Starog Bara Peđe Milosavljevića i Žetve Milana Konjovića samo su mali deo bogatstva izloženog u prvoj namenski sagrađenoj muzejskoj zgradi za zbirku jednog kolekcionara, prema projektu Iva Kurtovića.



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs