Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Crteži Venecije i Dubrovnika još sutra u Beogradu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

20. 05. 2016. Galerija Haos, 21. maj

Crteži Venecije i Dubrovnika još sutra u Beogradu

Galerija Haos u mesecu posvećenom muzejima i muzejskim prezentacijama ove godine predstavlja legendu hrvatske kulture, ​akademskog slikara, scenografa, filmskog i tv – reditelja, scenaristu, pisca kolumni, uglednog Željka Senečića​, sa izložbom crteža Venecije i Dubrovnika koju možete pogledati još sutra.

Na otvaranju izložbe crteža premijerno je prikazan film Željka Senečića o Dori Maar, umetnici fotografije i jednoj od Pikasovih saputnica. Film je sniman u Francuskoj, a dobili smo ga u dve verzije, dakle prevedenog i na hravatski jezik. U tekstu za katalog ove izložbe Tonko Maroević, renomirani hrvatski pesnik i istoričar umetnosti, kaže: „Fotogenične i razmažene ljepotice, Venecija i Dubrovnik, Mletci i Raguza, odavno su predmetom slkarskih bilježenja,objektom fotografskih fiksiranja. Nikako da se putnici zasite njihovih panorama i veduta, nipošto da se ti gradovi zadovolje količinom i kakvoćom dobijenih portreta i vizura. Dvije Meke kulturnog hodočašća i snobovskih putešestvija i dalje su neodoljive mnogim putopiscima i slikopiscima. Povezati ih na jednoj izložbi, kao što to ovom ugodom čini Željko Senečić, znači ustrajati na njihovoj različitosti, odnosno jedinstvenošću autorskog rukopisa istaknuti upravo nesvodive im specifičnosti...U Senečićevim temperamentnim zabilješkama mletačka pročelja kao da uranjaju u vodu svojih kanala, dok gipko i ležerno crtovlje nudi jasne obrise Dubrovačkih zidova i krovova i zvonika i crkava.“

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs