Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održane manifestacija Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10 i 12. Evropska noć muzeja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

22. 05. 2016.

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održane manifestacija Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10 i 12. Evropska noć muzeja

U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, u okviru manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10, u subotu 21. maja sa uspehom je realizovana 12. Evropska noć muzeja. Publika je uživala u raznovrsnim programima – kako u izložbama, tako i u različitim pratećim sadržajima, osmišljenim u skladu sa sloganom manifestacije „Moj muzej, moj grad“.

 

Pored stalne postavke reprezentativnih umetničkih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog, posetioci svih uzrasta i različitih interesovanja, u Noći muzeja posetili su aktuelne izložbe Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Stojan Aralica, te gostujuću postavku Glumačka porodica Dušanović, Pozorišnog muzeja Vojvodine. U prijatnom ambijentu muzejskog vrta kao i u izložbenom prostoru muzeja i ove godine realizovan je raznovrstan prateći program. Druženje sa najmlađima započelo je potragom za slikama i kreativnim radionicama, fotografisalo se uz makete umetničkih dela. Zanimljive ideje deca su mogla da pronađu i u muzejskim slikovnicama u okviru Čitaonice u vrtu, ali i da uživaju u muzičkom izvođenju talentovanog dečjeg ansambla „Limanski bećari“. Izložbeni prostor Spomen-zbirke pretvoren je u otvoreni atelje u kojem su sudenti Akademije klasičnog slikarstva iz Sremske Kamenice (Univerzitet EDUCONS), prikazali proces nastajanja njihovih radova inspirisanih delima iz postavke i istovremeno izložili sopstvene kopije slika starih majstora. Postavka radova korisnika Radnoog centra ŠOSO Milan Petrović, nastalih tokom manifestacije, oplemenile su i ispunile prostor vrta. Program za decu realizovan je u saradnji sa Dečjim odeljenjem Gradske biblioteke u Novom Sadu, Osnovnom školom Tvrđava i Obrazovnim centrom Ingenicus, a u završnici večeri, publika je uživala u tajanstvenom svetu priča i senki uz predstave Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu.

            Pored 12. Evropske noći muzeja, ove godine manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10, obuhvatila je više dešavanja, uz bogat program i besplatan ulaz za sve posetioce. Otvaranjem izložbe Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Stojan Aralica manifestacija Muzeji Srbije svečano je otvorena u Novom Sadu. S ciljem da naglasi značaj darodavca Pavla Beljanskog u nastajanju jedne od najcelovitijih muzejskih zbirki nacionalne moderne umetnosti, Spomen-zbirka se u program uključila fokusiranjem na temu legata (Moj grad – moj muzej – moj legat). Izložba posvećena Stojanu Aralici bila je centralno dešavanje manifestacije u Spomen-zbirci, uz prateći program realizovan u saradnji sa Muzičkom školom Josip Slavenski, Radnim centrom ŠOSO Milan Petrović i Katedrom za Kamernu muziku Akademije muzičke umetnosti u Novom Sadu. Predavanjem na temu Muzeji i kulturni pejzaži - mogućnosti transformacije Trga galerija, koje je održao prof. dr Darko Reba, direktor Departmana za arhitekturu i urbanizam sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, obeležen je i Međunarodni dan muzeja. Do 21. maja održan je niz predavanja, radionica, filmskih projekcija, koncerata, pozorišnih predstava, a sve programe posetilo je blizu 3000 ljudi. Gotovo istovremenim prikazivanjem gostujućih izložbi Nadežda Petrović: s obe strane objektiva u Galeriji RIMA u Kragujevcu, Gospodin Pavle Beljanski u Kulturnom centru Inđija i Arhitektura banaka i štedionica u Beogradu (1918–1941) u Galeriji Društva arhitekata Niša, ove godine Spomen-zbirka se predstavila i izvan Novog Sada. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs