Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Izložba „Enigma. Dešifrovati pobedu” u Muzeju Vojvodine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

01. 06. 2016. Otvaranje izložbe, Muzej Vojvodine , Dunavska 37, Novi Sad, sreda, 1. jun. 2016, 19 sati.

Izložba „Enigma. Dešifrovati pobedu” u Muzeju Vojvodine

Izložba „Enigma. Dešifrovati pobedu” koju su priremili Ambasada Republike Poljske i Muzej Vojvodine biće otvorena danas u 19. sati u Muzeju Vojvodine.

Na dan otvaranja, od 18 do 21 sat Novosađani će moći da vide originalnu nemačku šifarsku mašinu "ENIGMA". Mašina je ratni plen stečen u operacijama Jugoslovenske armije 1945. godine i stalno se nalazi  u Vojnom muzeju u Beogradu. Šira javnost do skoro nije znala da se ova mašina nalazi u našoj zemlji. "Enigma" je samo jednom izložena u  martu ove godine u Beogradu.

Izlaganje u  Muzeju Vojvodine je njeno prvo napuštanje Vojnog muzeja, makar samo na nekoliko sati. Zbog dragocenosti eksponata - iste večeri će biti vraćena u Beograd

Izložbu „Enigma. Dešifrovati pobedu“ je izvorno priredila samouprava Velikopoljskog vojvodstva i ona je od 2010. do danas predstavljena u više od 30 gradova u devet zemalja, na dva kontinenta. Gostovala je u Evropskom parlamentu u Briselu, u Blečli parku - najpoznatijem evropskom centru za kriptologiju u Engleskoj, u Portugalu, Francuskoj, Holandiji, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Italiji,  u Parlamentu Republike Poljske, kao i u mnogim gradovima u Poljskoj.

Cilj izložbe je da ispriča kod nas veoma malo poznatu priču, iz vremena neposredno pred početak Drugog svestskog rata, o poljskim kriptolozima i njihovojm doprinosu u razotkrivanju tajni nemačke mašine za šifrovanje „Enigma” - što je jedan od najznačajnijih događaja tog vremena. Uspeh koji su ostvarili u presretanju i obradi poruka u velikoj meri je uticao na dalji tok događaja, kao i na ishod rata u celini, time i na sudbinu Evrope i sveta.

Postavka „Enigma. Dešifrovati pobedu“ podseća na intelektualni doprinos Poljaka u savezničkoj pobedi u Drugom svetskom ratu o kojoj se daleko manje zna nego o pobedi na bojnom polju. Kada je reč o ulozi Poljaka u pobedi nad nacističkom Nemačkom, ne treba zaboraviti da u ratovima ne pobeđuju samo fizička snaga i moćna vojska, već i inteligencija, znanje i veštine.

Trojica velikih poljskih matematičara: Marjan Rejevski, Ježi Ružicki i Henrik Zigalski su postupajući hrabro, intuitivno, inteligentno, genijalno primenivši nove tehnike razbijanja šifara matematičkim metodama uspeli  da razotkriju princip rada i da pred rat izrade kopije nemačke mašine za šifrovanje - „Enigme“. Tako je nastala jedna od najvećih tajni poljske kontraobaveštajne službe. Posle okupacije Poljske 1939. godine, uspeli su da izbegnu zarobljavanje i da prenesu Britancima i Francuzima svoja saznanja pa i gotove primerke svojih kopija „Enigme“.  Time su presudno doprineli kasnijem radu i uspehu velikog i danas čuvenog savezničkog centra za prikupljanje, obradu, dešifrovanje i dekodiranje informacija u Velikoj Britaniji – Blečli Parku.

Postavku izložbe „Enigma. Dešifrovati pobedu” u Novom Sadu priremili su Ambasada Republike Poljske u Beogradu i Muzej Vojvodine Novi Sad.

Izložba će biti otvorena od 1. do 13. juna 2016 godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs