Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  "Kulturno nasleđe: Šta i zašto čuvamo"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

08. 06. 2016.

"Kulturno nasleđe: Šta i zašto čuvamo"

U četvrtak u svečanoj sali Etnografskog muzeja, prof. dr Mirjana Prošić-Dvornić održaće predavanje na temu: "Kulturno nasleđe: Šta i zašto čuvamo"

Etnografski muzej u Beogradu i Etnografski institut SANU pozivaju na predavanje prof. dr Mirjane Prošić-Dvornić sa Univerziteta Nortvud, Midland, Mičigen, koje će se održati 9. juna u 12 sati u Etnografskom muzeju (Uzun Mirkova 2/II)

Prof. dr Mirjana Prošić-Dvornić je od 2000. godine profesor na Nortvud univerzitetu (Midland, Mičigen), privatnoj  školi na kojoj predaje kulturnu antropologiju (opšti kurs i niz specijalizovanih kurseva). Direktor je i kustos Nortvud galerije u kojoj se izlažu i prodaju predmeti savremene umetnosti. Poslednjih pet godina predsednik je Komiteta za umetnost Nortvud univerziteta. Dužnosti obuhvataju brigu i izlaganje Nortvud umetničke kolekcije, organizaciju izložbi i predavanja koja imaju za cilj da naglase vezu između umetnosti, kreativnosti i preduzetništva. Oblasti njenog interesovanja su istraživanje moderne arhitekture Midlanda i rad arhitekte O. B. Daua, Nortvud zbirka slika i kolekcija kostima, globalizacija, adaptacija stranih studenata na Nortvud univerzitetu, itd.

Rođena je u Beogradu. U petom razredu osnovne škole odlazi sa roditeljima da živi u Africi (Akra, Gana). Kako sama veruje, petogodišnji boravak u Africi, susretanja sa različitim kulturama u okruženju i u školi (Internacionalna škola Gane, koju pohađaju učenici trideset različitih nacija) imaju snažan uticaj na opredeljenje da studira etnologiju. Na Odeljenju za etnologiju (i antropologiju) Filozofskog fakulteta u Beogradu diplomirala je 1974, magistrirala 1978, a doktorirala 1985. godine.  Na istom odeljenju bila je asistent, docent i profesor do odlaska u SAD 1995. godine. Objavila je veći broj naučnih radova, među kojima i monografiju Odevanje u Beogradu u XIX i početkom XX veka, Stubovi kulture, Beograd 2006.

Uvodna reč i moderiranje: dr Miroslava Lukić Krstanović, Etnografski institut SANU.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs