Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  “Električari šansa!” 50 godina od prve gitarijade u Beogradu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

09. 06. 2016.

“Električari šansa!” 50 godina od prve gitarijade u Beogradu

Narodna biblioteka Srbije Vas poziva na otvaranje izložbe "Električna šansa-50 godina od prve Gitarijade" u petak 17. juna i na tribinu povodom ove izložbe u četvrtak 23. juna

 

U petak, 17. juna 2016. godine,  u 13 časova biće otvarena izložba “Električari šansa – 50 godina od prve Gitarijade u Beogradu” u Narodnoj biblioteci Srbije (atrijum biblioteke). Autor izložbe je istoričar Dragan Milošević a dizajner Branko Đukanović.

Na otvaranju će govoriti kompozitor Zoran Simjanović, pobednik prve Gitarijade sa sastavom Elipse,  fotograf i foto-reporter Tomislav Peternek, koji je “ovekovečio” Gitarijadu i  rok kritičar i novinar Petar Janjatović.

Na otvaranju izložbe grupa “Drugo rođenje” sviraće dve pesme - “Pogledaj kroz prozor” pesmu grupe Elipse i jednu sopstvenu kompoziciju.

U četvrtak, 23. juna 2016. godine u 19 časova biće održana tribina povodom izložbe u atrijumu Narodne biblioteke Srbije.

Na tribini će učestvovati Nikola Nešković - urednik Radio Beograda i jedan od prvih radio disk-džokeja Jugoslavije, Zoran Simjanović – kompozitor i pobednik gitarijade, Slobodan Tišma – pisac i vođa grupe “Senke”, učesnik na Gitarijadi, a očekuje se i dolazak brojnih muzičari (Bojan Hreljac, Peđa Vranešević, Branislav Anđelović, Ilija Stanić, Branko Gluščević...).

Prva Gitarijada u Beogradu održana je početkom 1966. godine. Finalnoj smotri „električara“ prethodila su dva polufinala koja su organozovana u Sportskoj hali Beogradskog sajma. Prvo polufinale bilo je 9. januara, a drugo 16. januara. Žiri je odabrao 25 vokalno-instrumentalnih sastava (VIS) koji su se plasirali u finale 13. februara.  Sastav „Elipse“ bio je pobednik Gitarijade. Drugo mesto zauzele su „Siluete“, a treće je pripalo sastavu „Plamenih pet“.

U ono vreme ovakav događaj izazvao je određene kontroverze i razna, oprečna razmišljanja. Za tri večeri bilo je skoro 20.000 posetilaca a da se pri tome nije desio nijedan ozbiljan incident. Rok muzika već je postepeno utirala svoj put, a sa Gitarijadom vrata su se još više otvorila, tako da je jedna od posledica bila učestvovanje Elipsi, pobednika Gitarijade, u kulturno-umetničkom programu organizovanom za doček Štafete mladosti 25. maja 1966. Od tog momenta “zeleno svetlo” “električarima” bilo je upaljeno.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs