Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Potpisan Protokol o saradnji Galerije Matice srpske i Umetničko-istorijskog muzeja u Beču
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

13. 06. 2016.

Potpisan Protokol o saradnji Galerije Matice srpske i Umetničko-istorijskog muzeja u Beču

Galerija Matice srpske u Novom Sadu i Umetničko-istorijski muzej u Beču potpisali su Protokol o saradnji na odabranim projektima u istraživanju, konzervaciji i prezentaciji muzejskih kolekcija i muzejskoj edukaciji za period 2016‒2019. Protokol je potpisan 8. juna ove godine u Umetničko-istorijskom muzeju u Beču.

 

Galerija Matice srpske i Umetničko-istorijski muzej u Beču će četiri godine sarađivati na odabranim projektima u oblastima muzeologije, muzejske edukacije, konzervacije i prezentacije muzejskih kolekcija, a posebno na: razmeni i komunikaciji stručnjaka, realizaciji studijskih boravaka radi razmene znanja i upoznavanja sa muzejskom praksom u partnerskoj ustanovi, istraživanjima veza u kolekcijama i pripremi izložbi i pratećih muzejskih programa namenjenih različitim kategorijama publike, promociji zajedničkih vrednosti i širenju partnerstva i saradnji na izradi zajedničkih projekata usmerenih ka evropskim fondovima u oblasti kulture. 

Protokol su potpisali generalna direktorka Umetničko-istorijskog muzeja u Beču dr Sabina Hag, njen zamenik dr Franc Pihoner i upravnica Galerije Matice srpske mr Tijana Palkovljević Bugarski, u prisustvu ambasadora Republike Srbije u Austriji Pera Jankovića i drugog sekretara Ambasade Bojana Stojanovića.

Tokom studijske posete Umetničko-istorijskom muzeju u Beču stručnjaci Galerije Matice srpske (mr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica, msr Snežana Mišić, programski direktor i Jelena Ognjanović, muzejski edukator) su imale sastanke sa direktorima nekoliko odeljenja: dr Kristijanom Helclom, direktorom za izložbe, dr Štefanom Vepelmanom, direktorom Galerije slika, dr Štefanom Cajslerom, direktorom za vizuelne medije i dizajn, mr Andreasom Cimermanom, direktorom za umetničku edukaciju i sa mr Florijanom Polakom, direktorom za Marketing i komunikaciju, na kojima se razgovaralo o programima i projektima na kojima bi se moglo sarađivati u narednom periodu. Takođe, imale su prilike da se upoznaju sa radom Odeljenja za umetničku edukaciju, kroz radionice za učenike osnovnih i srednjih škola, i prezentacije programa Muzej za sve, programa za slepe i slabovide i android aplikacije vodiča kroz stalnu postavku Umetničko-istorijskog muzeja u Beču (App‒KHM Stroies) koja je između ostalog napravljena i na srpskom jeziku.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs