Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Prateći program izložbe Pavle Beljanski-prijatelj umetnika: Stojan Aralica
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

17. 06. 2016.

Prateći program izložbe Pavle Beljanski-prijatelj umetnika: Stojan Aralica

U nedelju 19. juna, na datum rođenja Pavla Beljanskog, održaće se stručno predavanje o odnosu ovog velikog kolekcionara i diplamate i umetnika Stojana Aralice

 

Prvo autorsko tumačenje izložbe i obeležavanje rođendana Pavla Beljanskog održaće se 19. juna u 17 sati u Spomen zbirci Pavle Beljanski u Novom Sadu.

Autorskim tumačenjem izložbe Pavle Beljanski–prijatelj umetnika: Stojan Aralica, kustoskinje Jasmine Jakišić Subić, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog će obeležiti 124 godine od rođenja kolekcionara i diplomate. Među 185 umetničkih dela koje je Pavle Beljanski (19. jun 1892 – 14. jul 1965) poklonio narodu posredstvom AP Vojvodine nalaze se i četiri vrhunske slike Stojana Aralice (1883–1980): Voćnjak (1929), Plava kapija (1930), Žena sa slamnim šeširom (1933), Enterijer (1934). Ovo tumačenje izložbe biće posvećeno četrdesetogodišnjem prijateljskom odnosu umetnika i kolekcionara, koje je trajalo od upoznavanja u Parizu 1929. godine, sve do smrti Pavla Beljanskog 1965. godine. Predavanje će, pored rasvetljavanja prijateljskih odnosa na relaciji umetnik-kolekcionar, dodatno skrenuti pažnju na kolekcionarov izbor umetničkih dela Stojana Aralice koja se danas čuvaju u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Ciklus izložbi Pavle Beljanski – prijatelj umetnika, osmišljen je s ciljem da naglasi značaj legatarskog podviga darodavca Pavla Beljanskog u nastajanju jedne od najcelovitijih muzejskih zbirki nacionalne moderne umetnosti. Autorka Jasmina Jakšić Subić je ovom izložbom obuhvatila stvaralaštvo Stojana Aralice, prijateljske veze Pavla Beljanskog s umetnicima, kao i lični život slikara. Izložba predstavlja i jedno od centralnih dešavanja u Spomen-zbirci kojim se tokom 2016. godine obeležava pet i po decenija od otvaranja muzeja za javnost, kao i 45 godina od otvaranja Memorijala umetnika. Na postavci je prikazano 19 slika iz različitih faza umetnikovog stvaralaštva, koja se danas nalaze u Spomen-zbirci i privatnim kolekcijama, a pored dokumentarnog segmenta izloženi su i crteži iz Dokumentarnog fonda muzeja.

Izložba je otvorena do 28. avgusta 2016. godine.

 


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs