Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  "Novosadske dečije igre 6" u Galeriji Matice srpske
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

17. 06. 2016.

"Novosadske dečije igre 6" u Galeriji Matice srpske

Tokom letnjeg raspusta, u okviru manifestacije Novosadske dečije letarije 6 u Galeriji Matice srpske će se od 20. do 24. juna 2016. godine realizovati kreativne radionice namenjene najmlađima.

 

 

U terminu od 10 do 12 sati održaće se pet kreativnih radionica: Na platno stavljam života čar, moje zanimanje je slikar (20. jun), Otmena dama druži se sa nama (21. jun), Junački duh prati nas svud (22. jun), Zabavi se i zapleši tajnu igre razreši (23. jun) i Na obali mora sedi mornar s mola (24. jun).

 

Na kreativnim radionicama deca će se upoznati sa najreprezentativnijim umetničkim delima Galerije Matice srpske i saznati zbog čega su ona važna za našu kolekciju. Kao što su slikari u prošlosti kopirali dela starih majstora, tako će i mališani na radionicama imati priliku da kopiraju ova remek-dela. Na taj način, kroz igru i kreativnost, mališani će upoznati nacionalnu umetnosti XVIII, XIX i XX veka. Takođe, upoznaće se sa osnovnim muzeološkim i likovnim pojmovima; naučiće šta su galerije i muzeji, šta se u njima čuva i ko sve u njima radi. Čitav program ima za cilj da deca u prostoru Stalne postavke i u prijatnom ambijentu vrta Galerije Matice srpske kroz različite kreativne i edukativne aktivnosti umetnost i kulturu prihvate kao deo svog odrastanja.

 

20. jun 2016.

Na platno stavljam života čar, moje zanimanje je slikar 

Posmatrajući autoportret slikara mališani će pokušati da otkriju šta sve krasi jednog umetnika i kako je on sebe prikazao? Razgovaraćemo o veštinama koje svaki umetnik treba da savlada kako bi dobro slikao, kao i koliko mu je pri stvaranju umetničkog dela potrebna mašta. Kroz različite likovne vežbe deca će otkriti kako je to biti slikar i za kraj stvoriti svoje umetničko delo.

 

21. jun 2016.

Otmena dama druži se sa nama 

U kolekciji Galerije nalaze se brojne slike koje prikazuju poznate dame iz prošlosti. Posmatrajući portrete deca će saznati kako su se one oblačile, šta su radile i kako su se ponašale. Otputovaćemo u prošlost i kroz igru saznati kako je izgledao jedan dan u životu dame. U kreativnom delu radionice napraviće kolaž svog damskog ili gospodskog odela.

 

22. jun 2016.

Junački duh prati nas svud 

Posmatrajući slike Sv. Dimitrije Hristofora Žefarovića i Ranjeni Crnogorac Paje Jovanovića razgovaraćemo o junačkim podvizima glavnih likova na ovim delima. Mališani će saznati zbog čega su oni bili veliki junaci i kako je izgledao njihov život. Razgovaraćemo o idealu hrabrosti i dobrote nekada i sada, i ko su junaci danas. Na kraju će se deca prisetiti nekog svog hrabrog podviga i naslikati ga.

 

23. jun 2016.

Zabavi se i zapleši tajnu igre razreši 

Radionica je posvećena slobodnom vremenu i načinima na koje se zabavljamo. Pričom o istoriji zabave i slobodnog vremena deca će saznati kako se u umetnosti prikazivala ova tema i kako su se u prošlosti ljudi zabavljali. U kreativnom delu radionice imaće priliku da plešu i đuskaju i da učestvuju u različitim društvenim igrama.

 

24. jun 2016.

Na obali mora sedi mornar s mola 

Na poslednjoj radionici, otplovićemo na morsku pučinu i uživati u mirisima i lepoti mora. Slika Save Šumanovića Mornar na molu inspirisaće mališane da podele svoje utiske sa letovanja i da nam kažu zbog čega vole plažu, more ili reku. Koristeći kamenčiće i školjke svako dete će napraviti svoju morsku obalu na papiru.

 

Povodom svečanog otvaranja Novosadskih dečijih Letarija 6 u Tržnom centru „BIG“ Galerija Matice srpske će 19. i 21. jula 2016. godine od 18.00 do 20.00 sati održati radionice na kojima će se mališani upoznati sa Galerijom i najznačajnijim delima srpske umetnosti koja se u njoj čuvaju. Takođe, imaće priliku da slažu puzle i igraju igru memorije sa motivima umetničkih dela iz kolekcije Galerije i saznaju nešto više o njima.

 

Radionice su namenjene deci uzrasta od 5 do 11 godina.

Za učešće u radionicama koje će se odvijati u Galeriji Matice srpske potrebno je prijaviti se Miroslavi Žarkov na telefone: 021 4899 014 i 061 19 33 422. Broj učesnika je ograničen na 30 dece.

 

Sve informacije možete pronaći na:

 

www.galerijamaticesrpske.rs

https://www.facebook.com/pages/Galerija-Matice-srpske/132189313478014

https://twitter.com/galmaticesrpske 

 


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs