Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Predavanje "Odnos tradicionalne i moderne slike"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

24. 06. 2016. Petak, 24. jun 2016. godine u 18.00 sati, Galeriji Matice srpske

Predavanje "Odnos tradicionalne i moderne slike"

U petak, 24. juna 2016. godine u 18.00 sati u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1, u okviru izložbe "Od privatnog ka javnom. Umetnička kolekcija kompanije Tarkett" biće održano predavanje "Odnos tradicionalne i moderne slike" kustoskinje Miroslave Žarkov.

(Foto: preuzeto od Galerije Matice srpske)

Umetničku kolekciju kompanije Tarkett čine, s jedne strane ikone nastale u periodu od XVII do XIX veka, a s druge, dela XX veka, koji daju uvid u razvoj moderne srpske umetničke misli.

Dok se na ikonama jasno očitava „sakramentni” status religiozne slike, koja se razvijala pod uticajem crkvenih dogmi i koja održava utvrđene ikonografske kanone, u XX veku umetnici, rasterećeni nametnutog ograničenja društva, podražavanja prirode i zahteva za funkcionalnošću dela, dobijaju punu slobodu. Uprkos ovim razlikama umetnici su u srednjovekovnom slikarstvu mogli da prepoznaju umetnost koja je, iako ne pokušava doslovno da prenese vidljivu stvarnost, sa tom stvarnošću na neki duboki mistični način povezana.

Tokom trajanja izložbe do 13. avgusta biće organizovana tumačenja izložbe u 12.00 i 17.00 sati, i stručna predavanja petkom u 18.00 sati.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs