Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Program Festivala kineske kulture za 25, 26. i 27. jun 2016. godine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

25. 06. 2016.

Program Festivala kineske kulture za 25, 26. i 27. jun 2016. godine

Svi programi Festivala kineske kulture biće održani u Kući kralja Petra I (ustanova kulture GO Savski venac, ulica Vase Pelagića 40), a ulaz je slobodan.

 


Subota, 25. jun 2016. godine

12.00 -  20.00 sati: Izložba „Kinesko slikarstvo i kaligrafija“ Instituta Konfucije Univerziteta u Novom Sadu

17 sati: Prezentacija Thai Chi borilačke veštine – Institut Konfucije Univerziteta u Novom Sadu

19 sati: Predavanje: "Svakodnevni život i kultura u modernoj Kini", predavač: doc. dr Biljana Simić Veličković, sinolog

(S obzirom na udaljenost Kine, u Srbiji nisu u potpunosti poznati kineski običaji koji čine svakodnevni život ljudi u Kini, cilj predavanja je da približi način života Kineza u Kini.
Kina je zemlja koja sa ponosom čuva svoju tradiciju ali istovremeno prati moderne trendove, te u današnjoj Kini možemo videti spoj starog i novog, drevnog i savremenog. Bilo da je u pitanju odnos prema kulturi, hrani, građevinama, ljudima, u svakodnevnom životu, odmah ćemo uočiti ovaj kontrast koji je ipak vrlo harmoničan i usklađen. Ovo predavanje bi trebalo da nam da odgovore na neka od pitanja: Kako Kinezi provode slobodno vreme? Kakve su njihove navike, čemu teže, kako se ponašaju?)


Nedelja, 26. jun 2016. godine

12 – 20 sati: Izložba „Kinesko slikarstvo i kaligrafija“ Instituta Konfucije Univerziteta u Novom Sadu

19 sati: Radionica: Kosmologija i Ji Đing - knjiga promene, voditelj radionice  doc. dr Nataša Kostić, sinolog i doktor kineske filozofije.

(Na radionici će biti prikazan drevni metod izračunavanja heksagrama hajdučkom travom, a dobrovoljci iz publike će imati prilike da im se lično izračuna heksagram vezan za pitanje koje ih interesuje. Voditelj radionice dr Nataša Kostić publici će približiti korene kineske filozofske misli koje potiču od ove drevne knjige nastale u 11. veku p.n.e.)


Ponedeljak, 27. jun 2016. godine

12 – 20 sati: Izložba „Kinesko slikarstvo i kaligrafija“ Instituta Konfucije Univerziteta u Novom Sadu

19 sati: Tribina: Kineska kultura kroz prizmu poslovanja, predavač: doc. dr Katarina Zakić

(Na predavanju će biti objašnjeno kako elementi kineske kulture poput konfucijanizma, daoizma i budizma oblikuju svakodnevni život Kineza, ali i njihov poslovni život. Cilj je i da se srpskoj javnosti približi kineska poslovna kultura. Savremeno poslovanje ne poznaje granice i kapital se kreće tamo gde su najbolje mogućnosti za njegovo uvećanje. No,  savremeni sistem poslovanja je i takav da se mora uvažavati i poštovati kultura inostranog partnera sa kojim se saradjuje, ukoliko se žele ostvariti uspešni rezultati.)


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs