Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  „Teslin rad na energijama - Inspiracija za buduća pokolenja“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

11. 07. 2016.

„Teslin rad na energijama - Inspiracija za buduća pokolenja“

U ponedeljak 11. jula 2016. godine u Galeriji nauke i tehnike SANU (Đure Jakšića br. 2) u 18 časova, biće otvaranje izložbe „Teslin rad na energijama - Inspiracija za buduća pokolenja“

 

 

Organizatori izložbe su Srpska akademija nauka i umetnosti – Galerija nauke i tehnike, Muzej Nikole Tesle, Schneider Electric Srbija, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

Nikola Tesla je bio vizionar i naučnik. Rezultati do kojih je došao su već u toku njegovog životnog veka postali deo tehnologija koja znače bolji život, ali imaju nemerljiv uticaj i na tehnologije neslućenih dimenzija namenjene budućnosti.

Danas je nemoguće zamisliti život bez uređaja i sistema koje je Tesla patentirao i demonstrirao, koristeći tehniku koja je postojala krajem XIX veka.

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) povodom 160  godina od Teslinog rođenja i 175 godina postojanja, organizuje jednodnevni naučni skup i izložbu sa temom "Teslin rad na energijama - Inspiracija za buduća pokolenja".

 Organizatori izložbe su se opredelili za mali broj reprezentativnih eksponata koji se svi odnose na energiju i prenos energije, imajući u vidu da paralelno u Beogradu postoji nekoliko drugih izložbi i događanja koji su posvećeni jubilarnoj 160-godišnjici rođenja Nikole Tesle.

Zbirna ilustracija je data eksponatom "Sistem razvoda električne energije - interaktivna maketa", koji je pripremio Schneider, Beograd. Drugi eksponati na ovoj izložbi su: postavka sa sinhronim i asinhronim motorom, Teslin generator polja i mehanički analogon transformatora, Teslino "jaje", i indukcioni motor. Neki od rezultata su prikazani skupom štampanih materijala koje je pripremio Muzej Nikole Tesle iz Beograda. Cilj izložbe je i privlačenje pažnje najmlađih, pa je poseban kutak prilagođen njihovim interesima i daje im šansu da se zabave daljinskim upravljanjem podmornicama u malom akvarijumu i slušanjem zvuka koji potiče od korone (plazma) generisane modelom Teslinog transformatora. Ovaj dečji kutak uključuje i rezultate akcije "Zahvaljujući Tesli - digitalni izlog učenika iz osnovnih škola Srbije" koju vodi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Specifičnost ove izložbe je i integracija informacija kroz QR kod štampan na  panelima pored eksponata, koji posetiocima omogućava da putem svojih „pametnih“ telefona pogledaju i virtuelni sadržaj u vezi sa eksponatom. Razlog za integraciju ove tehnike je želja organizatora da ukažu na značaj i mogućnosti koje pruža bežična komunikacija koju je Tesla patentirao 1898. godine.

Izložba će biti otvorena do 21. jula 2016. godine.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs