Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Izložba Kako očuvati i koristiti kulturno nasleđe „Vekovi Bača“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

15. 07. 2016. 15. jul u 12.00 sati u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1

Izložba Kako očuvati i koristiti kulturno nasleđe „Vekovi Bača“

Povodom 65 godina od osnivanja Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin (1951–2016), u petak, 15. jula u 12.00 sati u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1, biće svečano otvorena izložba Kako očuvati i koristiti kulturno nasleđe - Vekovi Bača.

Izložba Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture nastala je u saradnji sa Galerijom Matice srpske i Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu. 

Na otvaranju će govoriti Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije, prof. Miroslav Štatkić, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama u Vladi AP Vojvodine, Zoran Vapa, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin, mr Tijana Palkovlјević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i dr Slavica Vujović,

 Izložba obuhvata 20 panoa i odabrane eksponate - arheološke predmete, ikone, grafike i kopije fresaka - koji ilustruju osam hilјada godina lјudskog prisustva na prostoru današnjeg Bača.  

Projekat je vođen proteklih deset godina kao uspešni regionalni projekat privrednog razvoja baziran na vrednovanju kulturnog nasleđa, spajajući kulturu sa naukom, umetnošću, ekonomijom, ekologijom i politikom. Okupio je brojne ustanove kulture, naučno-obrazovne institucije i nevladin sektor, a aktivnosti su se proširile i na međunarodnu saradnju.

Učešće naučno-obrazovnih institucija biće predstavlјeno kroz saradnju sa Tehnološkim fakultetom u Novom Sadu i Centrom za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Za vreme trajanja izložbe biće organizovani forumi na kojima će biti pokrenute teme od veze savremene nauke i konzervacije do uloge kulturnog nasleđa u kreativnim industrijama. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs