Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Autorsko tumačenje izložbe Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Stojan Aralica
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

14. 07. 2016. Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, 14. jul, 19.30 časova

Autorsko tumačenje izložbe Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Stojan Aralica

Autorsko tumačenje izložbe Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Stojan Aralica, četvrtak 14. jula u 19.30 sati

 

 

Ciklus izložbi Pavle Beljanski – prijatelj umetnika, osmišljen je da naglasi značaj legatarskog podviga darodavca Pavla Beljanskog u nastajanju jedne od najcelovitijih muzejskih zbirki nacionalne moderne umetnosti.

Autorka Jasmina Jakšić Subić je ovom izložbom obuhvatila stvaralaštvo Stojana Aralice, prijateljske veze Pavla Beljanskog s umetnicima, kao i lični život slikara. Izložba predstavlja i jedno od centralnih dešavanja u Spomen-zbirci kojim se tokom 2016. godine obeležava pet i po decenija od otvaranja muzeja za javnost, kao i 45 godina od otvaranja Memorijala umetnika.

Na postavci je prikazano 19 slika iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i privatnih kolekcija iz različitih faza umetnikovog stvaralaštva, a pored dokumentarnog segmenta izloženi su i crteži iz Dokumentarnog fonda muzeja.

Izložba je otvorena do 28. avgusta 2016. godine.

Stojan Aralica

Stvaralaštvo Stojana Aralice (1883–1980) obeležilo je jugoslovensku likovnu scenu, posebno segment okrenut kolorizmu. Kao žitelj Zagreba, a potom i Beograda, ostavio je traga u kulturnom životu oba umetnička centra.

Studiranje u Minhenu i Pragu, boravci u Španiji, Severnoj Africi, Italiji, Parizu, Stokholmu, doprineli su da ovaj Ličanin, rođen u Škarama, postane deo evropske umetničke scene i razvije kosmopolitski duh. Savremenik Nadežde Petrović, Koste Miličevića, Milana Milovanovića, već tokom studija u Minhenu kreće se u krugu stvaralaca koji će obeležiti umetničku scenu na jugoslovenskom prostoru, kao što su Miroslav Kraljević, Vladimir Becić, Vilko Gecan, Zlatko Šulentić, Danica Jovanović, Živorad Nastasijević, Kosta Josipović, Ljubo Babić, a kasnije se druži i sa Petrom Lubardom, Markom Čelebonovićem, Milivojem Uzelcem, Marinom Tartaljom i mnogim drugim.

Sve do kraja života bio je društveno aktivan. Sarađivao je i družio se sa umetnicima i značajnim ličnostima svog vremena, među kojima je bio i Pavle Beljanski.Bez obzira gde je boravio, bio je prihvaćen kao zanimljiv sagovornik, kosmopolita, poliglota, svojevrsni kozer. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs