Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Javni poziv za dostavljanje fotografija i dokumenata iz Prvog svetskog rata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

29. 07. 2016.

Javni poziv za dostavljanje fotografija i dokumenata iz Prvog svetskog rata

Savez potomaka ratnika Srbije 1912-1920. sa Blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g.Irineja i u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbimau regionu, u cilju obeležavanja jubilarnih godina Prvog svetskog rata upućuje:

 

JAVNI POZIV GRAĐANIMA SRBIJE I SRBIMA U REGIONU I DIJASPORI ZA DOSTAVLjANjE FOTOGRAFIJA I OSTALIH DOKUMENATA IZ PRVOG SVETSKOG RATA

i učestvuju u stvaranju Albuma sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata

OŽIVIMO SEĆANjA
OSVEŽIMO PAMĆENjE
POMOZIMO ISTORIJI !

Učinite vidljivim duh i delo vaših slavnih predaka učesnika Prvog svetskog rata. Učestvujte u stvaranju Albuma sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata.
Ukoliko posedujete fotografije, autobiografske spise, dnevnike, pisma vojnika,razglednice i druga dokumenta od istorijskog značaja kao svedočanstva događaja iz perioda Prvog svetskog rata skenirana dokumenta dostavite na veb adresu:

славним-прецима.срб
slavnimprecima.rs
fb/albumsecanja

Postanite svedoci vekova slavne prošlosti naših predaka. Izvucite iz albuma fotografije svojih predaka, iz fijoka spomenice i dnevnike, iz srca dedove i pradedove, i učinite ih vidljivim tvorcima naše istorije.
Istorija nas obavezuje i poziva da sačuvamo uspomene i sećanja na velike godine srpskog naroda 1914-1918. i ulogu svakog pojedinca u njemu, negujući ljubav, humanost, čast, rad, stvaralaštvo i opšte dobro kao ličnu odgovornost za budućnost naših potomaka.

Album sećanja u časopisu ICOM – Nacionalnog komiteta međunarodnog saveta muzeja

Savez potomaka ratnika Srbije 1912–1920. godine pokrenuo je projekat „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ sa ciljem da se, u okviru obeležavanja stote godišnjice od početka Velikog rata, prikupe i učine dostupnim naučnoj i široj javnosti brojni dokumenti, fotografije, ordenje, dnevnici, pisma, dopisnice i drugi predmeti iz tog vremena, koje čuvaju potomci učesnika rata. Na taj način javnosti će biti stavljena na uvid autentična svedočanstva iz slavnog i pamćenja vrednog perioda naše prošlosti. Projekat je zato od izuzetnog značaja za istorijsku samosvest Srba i predstavlja građu iz koje će mladi naraštaji učiti o svojim korenima i precima.

Projekat je rađen u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstvom kulture i informisanja, a medijsku podršku pružilo je Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Ministarstvo odbrane Ruske federacije.
„Album sećanja“ se realizuje uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja i blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha Moskovskog i cele Rusije gospodina Kirila.
Javni poziv je građanima Srbije, Srbima u regionu i Srbima u dijaspori upućen sredinom marta 2014. godine. Do sada je na adresu veb portala slavnim-precima.srb / slavnimprecima.rspristiglo preko 4000 fotografija i ostale istoriografske građe.

Svaka fotografija i dokument imaju propratni tekst sa detaljnijim objašnjenjima o poreklu, mestu, vremenu i licima koji su u njima zastupljeni. Građa on-line pristiže iz Srbije, kao i iz regiona i dijaspore.

Prispela dokumentacija može se videti u elektronskoj galeriji „Albuma sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“, na portalu: slavnim-precima.srb / slavnimprecima.rs, gde se mogu naći i sve informacije o javnom pozivu i načinu učešća.

Izvor:Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Album sećanja

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs