Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Izložba povodom jubileja Bitke kod Petrovaradina
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

08. 08. 2016. Atrijum zgrade Arsenala u Muzeju na Petrovaradinskoj tvrđavi, 8. avgust u 20 sati

Izložba povodom jubileja Bitke kod Petrovaradina

Povodom istorijskog jubileja, 300 godina Bitke kod Petrovaradina (Bitka na Vezircu), Muzej grada Novog Sada pripremio je izložbu posvećenu ovom izuzetno značajnom događaju.

Svečano otvaranje biće upriličeno u 20 časova, 8. avgusta, 2016 godine, jer je na taj dan 1716. godine Princ Eugen Savojski sa svojom armijom u Rackoj varoši – nekadašnjem Novom Sadu svečanim blagodarenjem proslavio veliku pobedu nad Osmanlijama. Autor izložbe je kustos-istoričar mr Siniša Jokić. 

Velika pobeda carske vojske Habzburške monarhije nad osmanskom imperijom 5. avgusta 1716. godine predstavlja kapitalni događaj iz naše zavičajne prošlosti i jedan od presudnih momenata u istoriji jugoistočne Evrope u XVIII veku. Težak poraz sultanove vojske za duže vreme je prekinuo imperijalne pohode Osmanlija prema centralnom evropskom prostoru, a čvrsti bastioni Petrovaradinske tvrđave postaju neosvojiva granična zaštita Habzburške monarhije i carskog grada Beča.

Izložba edukativnog karaktera sa originalnim predmetima iz davne prošlosti sa rekonstrukcijama izgleda šatora velikog vezira, uniformi, zastava, velikim koloritnim reprodukcijama starih planova bitke, tematskim tekstovima i umetničkim slikama na temu bitke i Eugena Savojskog postavljena je u impozantnom galerijskom prostoru Atrijuma zgrade Arsenala u Muzeju na Petrovaradinskoj tvrđavi.

-------------------------------------------------------------------

Udruženje novinara Srbije bilo je medijski pokrovitelj manifestacije Muzeji Srbije - deset dana od 10 do 10". Za vreme manifestacije informisali smo o raznovrsnim programima i izložbama u muzejima u mnogim gradovima Srbije.

Najave izložbi nastavak su saradnje sa muzejima i pokušaj da se skrene pažnja na to da muzeji rade tokom cele godine. Pored stalnih postavki, muzeji organizuju predavanja, koncerte, izložbe, stučno vođenje kroz izložbe, radionice za decu i odrasle...

Projekat je sufinansiran iz buzdeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja 

Napomena: «Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva» 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs