Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Manifestacija "Smederevska jesen" u Muzeju u Smederevu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

02. 09. 2016.

Manifestacija "Smederevska jesen" u Muzeju u Smederevu

Ove godine grad Smederevo priređuje 129. Smederevsku jesen, tradicionalnu turističku, privrednu i kulturno-umetničku manifestaciju. U okviru manifestacije u Muzeju u Smederevu biće pripeđene izložbe „Tri boje vina: čovek i vino“, „Negujmo srpski jezik“, kao i promocija časopisa „Smederevski zbornik“.

 

 

Izložba „Tri boje vina: čovek i vino“, Muzej u Smederevu, Omladinska 4.

Svečano otvaranje izložbe biće u petak 2. septembar u 18 časova. Izložba će biti otvorena do 14. oktobra 2016.

Izložba je posvećena „pitkom“ primeru duge i uspešne saradnje čoveka i prirode. Na popularan i slikovit način, uz tematski odabrane eksponate, na izložbi je prikazan put vinove loze i vina kroz prostor i vreme. Za potrebe izložbe u Smederevu posebno će biti istaknut istorijat uzgajanja vinove loze u smederevskom kraju, uz priču o lokalnoj autohtonoj sorti – čuvenoj smederevki.

Izložbu organizuju Prirodnjački muzej u Beogradu i Muzej u Smederevu. Autori izložbe su Aleksandra Maran Stevanović i Desa Đorđević Milutinović, muzejski savetnici Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Promocija petog broja stručnog časopisa „Smederevski zbornik“ održaće se u ponedeljak 5. septembra u 13 časova u Muzeju u Smederevu, Omladinska 4.

Smederevski zbornik predstavlja stručni časopis u kojem se objavljuju radovi o pokretnim kulturnim dobrima koja se čuvaju u muzejskim zbirkama (paleontologija, arheologija, numizmatika, istorija, etnologija i umetnost), o kulturno-istorijskoj baštini Smedereva i smederevskog kraja, kao i stručne radove na najrazličitije teme od opšteg kulturno-istorijskog i muzeološkog značaja.

Na promociji će govoriti članovi Redakcionog odbora časopisa, između ostalih: akademik Momčilo Spremić, prof. dr Nenad Makuljević i dr Vesna Marjanović i direktor Muzeja u Smederevu Tatjana Gačpar.

Štampanje časopisa omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Smederevo.

Izložba „Negujmo srpski jezik“, Gradska Galerija savremene umetnosti Smederevo, Trg Republike 5.

Svečano otvaranje izložbe je u sreda 7. septembar u 19 časova, a posetioci je mogu pogledati do 14. septembra 2016. godine. 

Akcija „Negujmo srpski jezik“ okuplja veliki broj ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije koji pre svega svojom prepoznatljivošću treba da doprinesu popularuzaciji akcije. Edukativni posteri na kojima su fotografije poznatih ličnosti uz odgovarajuće jezičke pouke bude svest ljudi o potrebi pravilne upotrebe srpskog jezika i značaju negovanja ispravnog govorenja i pisanja.

Autor postavke u Smederevu je Miljana Kravić, predsednik Podružnice Društva za srpski jezik i književnost Srbije za Podunavski okrug. Pokrovitelji akcije su Biblioteka Grada Beograda, Filološki fakultet u Beogradu i Sekretarijat Grada Beograda. Organizatori su Grad Smederevo i Podružnica za srpski jezik i književnost Srbije za Podunavski okrug.


 



Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs