Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  "Na talasima Teslinog sna-Čudesni svet"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

01. 09. 2016.

"Na talasima Teslinog sna-Čudesni svet"

U četvrtak 1. septembra u 19 sati otvaranje izložbe o Nikoli Tesli u Muzeju Vojvodine

Povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle i 80 godina od kada je postao počasni građanin Novog Sada, u četvrtak, 1. septembra 2016. godine u 19 sati u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, otvara se izložba Milana Kešelja "Na talasima Teslinog sna - čudesni svet".

Naslov ciklusa "Na talasima Teslinog sna - čudesni svet" u Kešeljevom slikarstvu je nastao u 2015/2016 godini, konačno u martu ove godine, što je skoro pet meseci pre 160 godišnjice od rođenja Nikole Tesle, ovog svetskog genija u oblasti elektromagnetnih talasa, naizmenične struje i prognoza, koje su se ostvarivale u našoj bližoj prošlosti, uvođenjem računara, zatim sa današnjim pametnim, mobilnim telefonima. Tu je i Teslina opsesija kroz njegov čitav život - briga za golubove usred metropole kao nezaboravnog sećanja na belu golubicu, koja je u Teslinoj mašti ostavila neizbrisiv trag neke magične mistike usred sveobuhvatnog Teslinog sveta nauke.

Moć mašte i umetničkog viđenja Milana Kešelja se u kontekstu Teslinih otkrića odrazila na veoma zanimljiv način: sam mistični karakter je već garantovao sam izbor plavetnila, plave boje u tonskom nijansiranju, sve do one najjače, žareće plave.

Podnaslovi trinaest slika, svaka među njima u rasponu dva puta tri metra, na šest kvadratnih metara popločane slikane projekcije je dodatni vodič, upozorenje na izabranu elektromagnetnu pojavnost Teslinih talasa, izuma i otkrića.

 Izložbu otvara Aleksander Bassin, istoričar umetnosti.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs