Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Forum: Hristofor Žefarović ‒ istraživanja i konzervacija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

01. 09. 2016.

Forum: Hristofor Žefarović ‒ istraživanja i konzervacija

U četvrtak, 1. septembra 2016. godine u 13 sati u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1, u okviru manifestacije Dani evropske baštine održaće se Forum: Hristofor Žefarović ‒ istraživanja i konzervacija.

 

Galerija Matice srpske je pripremila raznovrstan program kojim će se tokom septembra obeležiti manifestacija Dani evropske baštine 2016 čija je ovogodišnja tema „Kulturno nasleđe i zajednice ‒ živeti s nasleđem“. Programi su vezani za aktuelne izložbe i projekte Galerije i partnerskih ustanova i na različite načine su povezani sa zaštitom, vrednovanjem i promocijom kulturnog nasleđa.

U četvrtak, 1. septembra 2016. godine u 13.00 sati u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1, u okviru manifestacije Dani evropske baštine održaće se Forum: Hristofor Žefarović ‒ istraživanja i konzervacija.

U sklopu izložbe Kako očuvati i koristiti kulturno nasleđe – Vekovi Bača održavaju se forumi posvećeni aktuelnim temama i projektima zaštite kulturnog nasleđa. Izložba kojom je prikazan projekat „Vekovi Bača“ predstavila je izvanrednu galeriju rezultata istraživanja i konzervacije zidnog slikarstva manastira Bođani. Kroz diskusiju zainteresovanih učesnika, o istorijskim, estetskim i tehničkim dimenzijama Žefarovićevog dela, a posebno aspektu fizičke zaštite od propadanja, razmatraće se veze istoričara umetnosti, konzervatora i naučnika iz oblasti prirodnih nauka, kao i potencijali interdisciplinarne saradnje. Značajan segment predstavljaju uporedna istraživanja Žefarovićevog živopisa sa starim slikarskim priručnicima, kao i rekonstrukcija metodoloških i slikarsko-tehnoloških postupaka ovog umetnika. Moderatori: mr Jasna Gulan i Dejan Radovanović iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Za sve informacije možete se obratiti Danieli Koroliji Crkvenjakov na 063 11 03 047 i 021 48 99 019.

 


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs