Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  "115 godina Etnološkog muzeja i otvaranje izložbe Pismo i tradicija"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

20. 09. 2016.

"115 godina Etnološkog muzeja i otvaranje izložbe Pismo i tradicija"

U utorak 20. septembra u 13 sati u Etnografskom muzeju biće svečano otvaranje izložba "Pismo i tradicija-Natpisi na etnografskim predmetima"


Izložbu otvara gospodin Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije

Autor izložbe je Vjera Medić

Pojava natpisa u obliku pojedinačnih slova, inicijala, kraćih ili dužih poruka na predmetima tradicionalne narodne kulture, istražena je kroz kompleksna značenja koja su predmeti i natpisi imali i životu pojedinaca i zajednice u Srbiji i ostalim etničkim prostorima u 19. i 20. veku. Takođe, ova pojava sagledana je u okviru šireg društveno-istorijskog konteksta, u vreme ponovnog uspostavljanja državnog, društvenog i građanskog života u kojem je prosveta bila jedan od prioriteta. Na osnovu raznolike muzejske građe s motivom natpisa, prati se odnos, razvoj i ukrštanje dva kulturna modela u Srbiji 19. veka: široko utemeljene vrednosti tradicionalnog društva i jake težnje prema savremenim tokovima evropskog građanskog društva. Na primeru specifičnih oblika natpisa, kakvi se nalaze u muzejskoj kolekciji, vidljivo je da taj proces nije bio lagan. Od retke pojave na predmetima iz duhovne kulture do velike zastupljenosti u 20. veku, primena motiva pisma na predmetima za svakodnevnu upotrebu predstavlja model svojevrsnog neformalnog opismenjavanja stanovništva, kao paralelan proces velikim društveno-ekonomskim i kulturnim promenama. Ovo predstavlja i specifičan primer vitalnosti srpske tradicije koja je savremene kulturne tekovine usvojila na ovaj način.

 


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs