Prolom voda
Prolom voda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

06. 10. 2016.

"Smederevski kraj 1918-1941"

U Smederevu će se 6. i 7. oktobra 2016. godine održati naučni skup "Smederevski kraj 1918-1941"

 

Skup organizuje Istorijski arhiv u Smederevu u saradnji sa Institutom za savremenu istoriju u Beogradu, a svečano otvaranje skupa biće u četvrtak 6. oktobra 2016 u 11 časova. Mesto održavanja skupa je Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, Goranska bb (zgrada bivšeg „Monopola“), 2. sprat.

Svesni činjenice da su zavičajna istorija i kulturno nasleđe nedovoljno istraženi, a uvidevši i očitu ekspanziju publicističkog i nenaučnog pristupa u njihovom proučavanju, Istorijski arhiv u Smederevu je, u saradnji sa institucionalnim partenerima i pojedincima - stručnjacima iz različitih naučnih oblasti, odlučio da dā svoj doprinos upotpunjavanju znanja o istoriji smederevskog kraja i da i na taj način promoviše visoke standarde u naučno-istraživačkom radu u oblasti društveno-humanističkih nauka.

Stoga su se prihvatili ambicioznog zadatka da, u saradnji sa Institutom za savremenu istoriju, organizuju naučni skup
„Smederevski kraj 1918–1941“. Ideja je da angažovanjem eminentnih istraživača iz različitih naučnih oblasti rasvetle, protumače i predstave široj javnosti nedovoljno istražen period lokalne istorije između 1918. i 1941. godine. Budući da je ovo razdoblje u smederevskom kraju vreme poletnog oporavka ekonomije, porasta industrijskih kapaciteta, graditeljske aktivnosti, političke angažovanosti građanstva, značajnog napretka na polju kulturnih i prosvetnih delatnosti, naučni odbor, sačinjen od domaćih eminentnih stručnjaka, u sastavu: prof. dr Momčilo Pavlović, INSTITUT ZA SAVREMENU ISTORIJU; prof. dr Aleksandar Kadijević, FILOZOFSKI FAKULTET U BEOGRADU; prof. dr Ljubodrag Dimić, FILOZOFSKI FAKULTET U BEOGRADU; prof. dr Nenad Makuljević, FILOZOFSKI FAKULTET U BEOGRADU i Danijela Milošević, ISTORIJSKI ARHIV U SMEDEREVU, je smatrao da se ovom periodu mora posvetiti veća naučna pažnja i da je istraživanje međuratnih godina od izuzetnog značaja.

Iako je prvobitna zamisao bila okupljanje mladih kolega istraživača sa teritorije Smedereva i okoline čije je polje istraživanja vezano za zavičajno nasleđe, arhiv je naišao na podršku uglednih institucija, prvenstveno Instituta za savremenu istoriju, ali i na odziv eminentnih stručnjaka sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Instituta za noviju istoriju Srbije, što je doprinelo da ovaj naučni skup poprimi značajnije razmere od prvobitno zamišljenih.

Istorijski arhiv u Smederevu, kao organizator, ima za cilj da skup preraste u tradicionalnu naučno-istraživačku manifestaciju koja bi se održavala svake druge godine i bila propraćena štampanjem Zbornika radova.


Za sve dodatne informacije možete kontaktirati arhiv na telefon: 026/46.29.279, ili na e-mail: smederevskiarhiv@gmail.com.

 


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs