Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  ,,Vanvremenska lepota: Muzej starina Natalije Šabeljske”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

28. 10. 2016.

,,Vanvremenska lepota: Muzej starina Natalije Šabeljske”

U petak 28. oktobra u 19 sati u Etnografskom muzeju (Studentski trg 13) biće otvorena izložba predmeta iz kolekcije Natalije Šabeljske

 

 

«Muzej starine» Natalije Leonidovne Šabeljske je najblistavija pojava ruskog kolekcionarstva. U Muzeju koji se nalazi u Moskvi, na uglu Sadove i Bronske, u porodičnom domu vlasnice, nalazilo se oko četiri hiljade predmeta. Među predmetima je i jedinstvena kolekcija ruskih narodnih nošnji iz gubernija evropske Rusije. U kolekciji N. L. Šabeljske čuvaju se predmeti velike umetničke vrednosti, načinjeni od tekstila, drveta, kosti, keramike, metala i stakla, vezani za svakodnevni život. To su uzorci veza i čipke, crkvenog veza i skupih tkanina, kao i duborezom ukrašena vretena, pribor za predenje, kovčežići od slonovače, nakit, pločice, igračke od gline, drveta itd.

U toku 1890-ih kolekcija «Muzeja starina» je više puta bila prikazivana u Rusiji i inostranstvu. Među najambicioznije projekte treba ubrojati izložbu u Istorijskom muzeju u Moskvi upriličenu u čast otvaranja VIII arheološkog kongresa (1890), organizovanu u Peterburgu u Nikolajevskom dvorcu na izložbi Crvenog krsta za pomoć gladnima (1892). Snažan odjek kolekcija je izazvala na Svetskoj izložbi u Čikagu, kao i u drugim gradovima SAD (1893), a odmah zatim u Briselu i Antverpenu (1894). Na Svetskoj izložbi u Parizu 1900 g. kolekcija N. L. Šabeljske je dobila bronzanu medalju.

Značajan deo kolekcije «Muzeja starine» (oko 2250 predmeta) danas se čuva u Ruskom etnografskom muzeju. Poseban ponos kolekcije su predmeti narodne nošnje: rukavi i sarafani, šugaji, prsluci, pojasevi, kecelje, šušpani – kao i raznoliki tipovi oglavlja i ukrasa. U kolekciji ima oko 240 najvrednijih oglavlja: vologodska svadbena «kruna», toropecki «šišak», nižegorodski kokošniki velikih dimenzija sa šljokicama od sečenog sedefa, kakvima su ukrašene i male tverske «potpetice», arhangelski i vologodski venci, južnoruske čelenke.

Kolekcija se odlikuje visokim stepenom reprezentativnosti raznih lokalnih tradicija u odevanju Rusa (komplet s pregačom, sarafanom, suknjom na pruge). Veliki deo eksponata su unikatni predmeti, kako zbog korišćenja skupih materijala (tkanina, bisera, sedefa, zlatne niti), složenosti tehnologije u vrhunskom nivou izrade (vez, tkanje, zlatovez, pretkivanje), tako i po istorijskoj i umetničkoj vrednosti.

Na izložbi će biti prikazane fotografija iz kolekcije N. L. Šabeljske, kao i 4 kompleta ženskih nošnji različitih lokalnih tradicija Rusa i oko 25 pojedinačnih odevnih predmeta, ukrasa i aksesoara.


 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs