Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  "Muzeji u gostima“ centralna tema manifestacije "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" za 2017. godinu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

30. 11. 2016.

"Muzeji u gostima“ centralna tema manifestacije "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" za 2017. godinu

Manifestacija ,,Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" za 2017. godinu biće održana od 11. do 20. maja sa centralnom temom „Muzeji u gostima“ najavila je Biljana Borić iz Narodnog muzeja Beograd, na današnjoj konferenciji održanoj u Pres centru UNS-a. Dodala je da će se organizatori potruditi da posetiocima pruže bogatiji program nego prethodnih godina.

 

 

Biljana Đorđević iz Narodnog muzeja istakla je da je dosadašnje iskustvo pokazalo da tokom manifestacije muzeji češće i čvršće komuniciraju međusobno, zato je i tema naredne manifestacije „Muzej u gostima“. Saradnja se do sada odvijala između 80 muzeja u 50 gradova, od Subotice do Vranja.

Vesna Grgurović iz Gradskog muzeja Vrbas, jednog od dobitnika nagrade „Muzej za 10“, navela je da će se oni i ove godine potruditi da mobilišu ceo grad, a manifestacija će imati istraživačko-naučni, edukativni i zabavni program. Na prošlogodišnjoj manifestaciji u Vrbasu gde živi preko 20 manjina, učestvovalo je 40 organizacija i 200 učesnika, a progami su održavani na različitim lokacijama kao što je Reformatorska crkva, koja je simbol grada, u školama, kafićima...

Suzana Novčić iz Narodnog muzeja Kraljevo naglasila je da je ova manifestacija od velikog značaja za isticanje vrednosti koje su u opadanju, a u prilog tome ide i činjenica da je u Kraljevu prošle godine otvoren Legat Olivere Radojković Čolović koja obuhvata porodičnu kuću sa dvorištem, 150 slika eminentnih slikara i 200 predmeta.

Biljana Jokić iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, navela je da rezultati istraživanja reprezentativnog uzorka festivalske publike prethodne godine pokazuju da  41,6 odsto ispitanika nema naviku da posećuje muzeje, ali su posetili Manifestaciju. Ipak, nadu pruža podatak koji je iznela Anita Radeta, glavni koordinator manifestacije, da je na prethodnoj manifestaciji bilo oko 200 hiljada posetilaca programa i izložbi koji su organizovani u okviru Manifestacije „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10“.

Fotografije sa konferencije za novinare možete preuzeti na:

http://presscentar.uns.org.rs/foto/730/najava-manifestacije-muzeji-srbije-deset-dana-od-10-do-10-za-2017-godinu.html


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs