Prolom voda
Prolom voda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

26. 12. 2016.

Izložba fotografija "Objektivno"

Radovi 35 aktivnih i penzionisanih novosadskih i vojvođanskih fotoreportera izloženi su u Muzeju Vojvodine (Dunavska 37)

Povodom Fotoreporterske nove godine, koja se više od četiri decenije proslavlja u Novom Sadu, izložba fotografija pod nazivom "Objektivno" otvorena je u Muzeju Vojvodine, Dunavska 37.

Domaćin izložbe je, kao i prethodnih godina, Muzej Vojvodine, a ovogodišnji organizatori su fotoreporteri lista Dnevnik i Foto asocijacija Vojvodine.

Na izložbi su izloženi radovi trideset pet aktivnih i penzionisanih novosadskih i vojvođanskih fotoreportera koji svakodnevno beleže sva aktuelna dešavanja, a isto tako stvaraju i ponešto za svoju dušu i za dušu ljubitelja fotograije.

Izložba će biti otvorena do 15. januara sledeće godine. Podržana je od Uprave za kulturu grada Novog Sada, a prijatelj manifestacije je fruškogorska Vinarija Deurić.

 

OBJEKTIVNO- autor teksta Darjuš Sami, viši kustos Muzeja

“U vremenu kada je fotografija predstavljala pravo tehnološko čudo i privilegiju najrazvijenijih delova ljudskog društva, primećujemo kako su poglavice severnoameričkih indijanskih plemena pozirale Edvardu Kurtisu kao da je fotografski  objektiv bio jedna od njihovih svakodnevnih stvari i kao da nisu do susreta sa belim čovekom živeli u kulturi koja nije poznavala točak i topljenje metala. 
Takođe, krajem XIX veka na Svetoj Gori Atonskoj, u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona otvara se foto-atelje koji uspešno radi nekoliko decenija, sve do  njegovog gašenja u godinama nakon Oktobarske revolucije, kada ceo manastir prolazi kroz period opšteg opadanja.
Danas je fotografija više od uspomene, ona je sredstvo komunikacije. Brzina njene produkcije  jednaka je brzini naših života, za koje često imamo utisak kao da su u procesu  neprekidnog beleženja. Među retke izopštenike iz sveta fotografije spadaju oni koji su se dobrovoljno odlučili za asketski život u nekom od preostalih skrivenih kutaka naše planete.
Pred nama su radovi fotoreportera  koji  pred sobom svakodnevno imaju  zadatak da se izbore sa problemima savremene fotografije a to su njena opšta  dostupnost i teškoća u pronalaženju još neovekovečenog prizora. 
Fotografije koje su izložene spajaju u sebi zahteve novinarskih zadataka  i stvaralačke  afinitete njihovih autora. U okolnostima, koje su potpuno nesrazmerne sa vremenom u kojem se fotografija tek pojavila, današnji fotografi potvrđuju da umetnost postoji dokle god je čovek njen pokretač. Mogućnost beskrajnih umnožavanja nije uspela da iskoreni čovekovu iskonsku potrebu za kreacijom novih oblika.  
Izložba, odnosno susret, predstavlja još jedan svetlosnu stranicu u knjizi vremena kojeg smo svi svedoci.”


Projekat: Medijska podrška razvoju civilnog društva u susret događajima Novi Sad omladinska prestonica Evrope i Novi Sad evropska prestonica kulture"
Projekat je sufinansirao Grad Novi Sad.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs