Prolom voda
Prolom voda
Naslovna  |  PC info  |  Događaji i priče iz muzeja  |  Internacinalni festival videa i kratkog filma „ŠORTC“ u Novom Sadu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

22. 12. 2016.

Internacinalni festival videa i kratkog filma „ŠORTC“ u Novom Sadu

Tema sedmog Internacionalnog festivala videa i kratkog filma „ŠORTC“, koji će biti održan do 23. do 25. decembra ove godine u prostorijama Akademije umetnosti i Muzeja Savremene umetnosti u Novom Sadu, ove godine je „Nulta tačka“

 

 

Značajno je da će se poslednjeg dana festivala 25. decembra u Muzeju Savremene Umetnosti Vojvodine od 19 časova, a u saradnji sa sa Crnogorskom Kinotekom publici predstaviti kratki radovi filmskog i televizijskog reditelja i scenariste Živka Nikolića, brata scenariste i glumca Dragana Nikolića: „Polaznik“, „Bauk“, „Prozor“, „Oglav“, „Graditelj“,„Biljeg“.

Živko Nikolić  snimao je, ne samo dokumentarne filmove nego i dugometražne filmove, televizijske filmove i TV serije. Radnja njegovih filmova je uglavnom smeštena u ruralna podneblja planinske i (delom) primorske Crne Gore, u krajeve iz kojih je i sam poticao. U svojim filmovima je prikazivao patrijarhalni moral, položaj žene, odnos supružnika, nazore stanovnika... Sa druge strane, uspevao je i da u filmovima smeštenim u ruralnim krajevima Crne Gore postavi alegorije mnogo univerzalnijih tema. Tako, na primer, u filmu "Čudo neviđeno" prikazuje pogubnost utopističke ideologije.

U petak 23. i subotu 24. decembra od 19 časova u prostoru Akademije umetnosti u Kosovskoj broj 33 biće predstavljeni aktuelni,  nagrađivani autori iz sveta video umetnosti, animacije i kratkog filma među kojima su: Kristian Cerami, sa radom „Crna ovca“, Džob Džoris i Marieke sa radom „Bez zvuka“, Marlie van de Vel sa radom „Džonas i More“, Harald Hand sa radom „Carstvo Zla“ kao i mnoge druge značajne autore. 

Festival ŠORTC do sada ima zavidnu arhivu renomiranih i nagrađivanih autora iz celog sveta kao i godišnju produkciju autora sa Akademije Umetnosti. 

Produkcija je u formi bazirana na avangardama sa početka dvadesetog veka, eksperimentalnom filmu, animaciji, dokumentarnoj video praksi, savremenoj video umetnosti, kao i multimedijalnim praksama, interaktivnom videu, video instalaciji i zvučnom perfomansu, dok sadržajno neguje autentičan i originalan izraz autora. Kvalitet studenstkih radova predstavljen je u programskom delu studenskih ostvarenja internacionalnog ŠORTC festivala.

Snaga ŠORTC festivala jesu studenti Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu koji grade urbanu politiku grada i učestvuju u produkciji kulturnog identiteta, zbog toga mi ŠORTC vidimo kao „video jezgro“ grada u kome se susreću edukacija, produkcija i prezentacija višeslojno, i kao „pod-jezgro kreativne komunikacije“ brojnih autora, organizatora i publike.

Ovaj internacionalni festival kratkog videa i filma pokrenula je Katedra za nove likovne medije Departmana likovnih umetnosti Akademije umetnosti u Novom Sadu 2009. godine.


Projekat: Medijska podrška razvoju civilnog društva u susret događajima Novi Sad omladinska prestonica Evrope i Novi Sad evropska prestonica kulture"
Projekat je sufinansirao Grad Novi Sad.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs