Prolom voda
Prolom voda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

19. 01. 2017.

Odrastanje uz umetnost

U četvrtak, 19. januara 2017. godine u 18 sati u dvorcu Eđšeg (Antona Čehova 4) u Novom Sadu biće svečano otvorena izložba Odrastanje uz umetnost koju Galerija Matice srpske i Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“ organizuju povodom malog jubileja – deset godina saradnje na edukativnim programima za decu.

 

U godini u kojoj Galerija Matice srpske obeležava 170 godina postojanja i u kojoj se realizuje obnova njene fasade organizatori žele da prikažu izložbu u dvorcu Eđšeg, kao novom gradskom kulturnom prostoru.

Na otvaranju izložbe će govoriti predstavnici Galerije Matice srpske, Predškolske ustanove kao i Grada Novog Sada, a potom će nastupiti dečji hor „Kalimero“. Nakon otvaranja biće organizovana kreativna radionica Oči otvori, sliku stvori na kojoj će deca imati priliku da posmatrajući izložene dečje radove otkrivaju zanimljive detalje i koriste ih kao inspiraciju za svoj likovni rad.  

Desetogodišnjicu saradnje sa PU „Radosno detinjstvo“ i druženja sa mališanima iz novosadskih vrtića proslavlja se retrospektivnom izložbom dečjih radova nastalih na edukativnim programima u Galeriji i Predškolskoj ustanovi. Tokom deset godina, u osam edukativnih programa, preko četrdeset hiljada mališana se upoznalo sa nacionalnom umetnošću i stvorilo mnogobrojne likovne radove kao odraze njihovog doživljaja Galerije i njene kolekcije.

Izbor dečjih radova je izložen tematski i hronološki uz opise programa u okviru kojih su nastajali, sa muzejskog i likovnog aspekta, kao i video prikazom druženja u Galeriji. Izložbu prati i publikacija sa prikazom i analizom svih realizovanih edukativnih programa, iskustvima i zanimljivostima kustosa, likovnih pedagoga, pedagoga, vaspitača i dece koji su učestvovali u programima, kao i reprodukcijama dečjih radova.

Izložbom dečjih radova i pratećom publikacijom želi da se ukaže na značaj saradnje ustanova kulture sa obrazovnim ustanovama u vaspitanju najmlađih građana kako bi odrastali uz umetnost i kulturu. Na taj način, podstiče se i razvoj različitih kulturnih sadržaja za decu sa ciljem da 2021. godine Novi Sad bude što uspešnija i bolja Evropska prestonica kulture.

Izložba i prateća publikacija su realizovane zahvaljujući finansijskoj podršci Grada Novog Sada i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba će trajati do 3. februara 2017. godine. Radno vreme dvorca Eđšeg za vreme trajanja izložbe:

ponedeljak – petak od 10.00 do 18.00 sati, subota 10.00 do 14.00 sati

Za sve informacije možete se obratiti Jeleni Ognjanović na 021 4899 018 ili 069 1103 051.

 


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs