Prolom voda
Prolom voda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Događaji i priče iz muzeja

21. 01. 2017.

"Alhemija života"

U Kući Đure Jakšića (Skadarska 34, Beograd) u subotu, 21. januara 2017. godine u 19 sati, biće otvorena izložba slika i crteža pod nazivom „Alhemija života“ Snežane Petrović

Snežana Petrović je likovni stvaralac mlađe generacije čija dela pripadaju umetničkom žanru figurativnog nadrealizma i fantastičnog slikarstva.


Na izložbi će biti predstavljeni radovi realizovani u likovnim tehnikama slike i crteža na kojima autorka trenutno radi i istražuje, nastalih u periodu 2015-2016. godine. Serijal predstavlja metaforički prikaz nevidljive energije prirode koja nas okružuje u simbiozi sa čovekovim nesvesnim.


Izložbu će otvoriti Dragan Jovanović Danilov, pesnik, esejista i likovni kritičar, a tekst za katalog pisao je Dejan Đorić, likovni kritičar i teoretičar umetnosti. Izložba će biti otvorena do 31. januara 2017. godine.

Iz teksta Dejana Đorića:

Jedna lepa devojka lepog imena sada smelo stvara ne fantastičnu već možda bolje reći čarobnu umetnost, priča začaranu priču o snovitim prinčevima i njihovim nevestama, bajku o princezama, vitezovima i čudovištima, ribama i balonima, devicama i duhovnim ratnicima. Imaginarijum Snežane Petorović je vrelo dobrih vesti, slike kao radosti za oko, sećanja na ljupka bića, dame i galantne džentlmene sa evropskih dvorova. Njen govor je skriven, alhemijski, a svet krajnje simboličan, time i neiscrpan. Mogu se praviti različite klasifikacije tog vizuelnog simbolizma ali njen izbor tema i motiva idealno nestaje u nedokučivom, tajnovitom i poetskom, ostavljajući posmatraču da naslućuje i proživljava delo. Konačno, ecce pictor, evo slikarke čiji je hermetizam razumljiv i prihvatljiv, koja se vraća ženstvenom na najbolji mada najteži način – virtuoznim, zaboravljenim, a sve češće i zabranjenim umećem.

O autoru:

Snežana Petrović rođena je 1977. godine u Novom Sadu. Diplomirala na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu 2004. godine na odseku grafika u klasi profesora Milana Stanojeva. Magistrirala 2008. godine na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, odsek grafika u klasi profesora Radovana Jandrića. Doktorirala 2015. godine na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu na studijskom programu grafika pod mentorstvom profesora Žarka Smiljanića. Do sada je učestvovala na preko 90 grupnih i realizovala 16 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja za svoj umetnički rad.

 


Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs